Anketa na "Tviteru" zapalila fudbalske strasti u regionu: Mreže oživjele majstorije Đerića i Zdjelara

Siniša Kotaraš
Anketa na "Tviteru" zapalila fudbalske strasti u regionu: Mreže oživjele majstorije Đerića i Zdjelara

BANjALUKA - Da fudbalski romantičari iz Srpske, BiH, ali i šire nisu zaboravili neka od značajnih imena zbog kojih se krajem prošlog i početkom ovog vijeka dolazilo na stadione pokazala je zanimljiva anketa pokrenuta na "Tviteru" na temu "ko je najveća fudbalska legenda Republike Srpske".

Fudbal je u t­om periodu zaista bio nešto o čemu se pričalo na svakom koraku, tribine mnogo ispunjenije nego danas, a legende tog vremena Milanko Đerić i Nedo Zdjelar koji i vode u anketi tvrde da se tada igrao i mnogo kvalitetniji fudbal. Najvažniji akteri ostali su pomalo zatečeni kada smo ih pozvali da prokomentarišu viralnu popularnost, ali su pozdravili akciju. 

- Mislim da je to odlična stvar i da ne treba dozvoliti da se nekadašnji igrači olako zaborave. E, sad, da li smo nas dvojica baš najbolji, nije moje da pričam, ali znam da je u Republici Srpskoj bilo još mnogo zaista sjajnih fudbalera - istakao je Đerić, igrač koji je u karijeri u dresu Boksita i Slavije postigao 154 prvenstvena pogotka.

Slično razmišlja i šest godina stariji (54), ali i dalje aktivni fudbaler Plamena iz Gornjeg Vodičeva Nedo Zdjelar.

- Pozdravljam sve akcije kojima je cilj da se podsjete na to vrijeme koje je bilo i teško i lijepo. Naravno, drago mi je da sam u konkurenciji i da me ljubitelji fudbala nisu zaboravili. Mislim da bi možda trebalo razmisliti i o pokretanju neke zvanične akcije u tom smislu - poručio je Zdjelar.

I dok vihorni napadač još ne pomišlja da skine kopačke, iako je uplovio i u trenerske vode učeći najmlađe fudbalere Partizana iz Kostajnice, Đerić je davno otišao iz fudbala.

- Nisam fudbalski radnik već nekih pet ili šest godina. Ali još redovno idem na utakmice, najčešće gledam Slaviju. Međutim, kako sada igraju, bojim se da će se i to prorijediti - poručio je Đerić.

Iako je prošlo relativno malo vremena od njihovog silaska sa velike scene do danas, mnoge stvari su se promijenile.

- Mislim da je onda bilo mnogo više kvalitetnijeg fudbala nego sada. Bilo je više igrača u mlađim kategorijama, svi su jedva čekali da zaigraju za prvi tim, konkurencija je bila jaka i to ne samo u nekim klubovima, nego u svim. Iako novca nije bilo, igralo se iz ljubavi. Sada ga čini mi se ima više, ali nedostaje ljubav - smatra Đerić.

Govoreći o fudbalerima koji su tada igrali širom Srpske i jedan i drugi tvrde da je pravih znalaca bilo u svim klubovima pa je i liga samim tim bila kvalitetnija.

- Bilo je tada baš mnogo dobrih igrača, i to ne samo u Borcu, Radniku ili Slaviji, već i klubovima koji sada tavore u nižem rangu, poput Leotara, Rudara iz Ugljevika, Glasinca, Boksita iz Milića i mnogih drugih. Mislim da je ondašnja Prva liga RS bila jača nego sadašnja Premijer liga BiH - tvrdi Zdjelar.

"Mali" Đurić

Govoreći o majstorima u kopačkama, koji danas vode glavnu riječ na terenima u Srpskoj i BiH, Nedo Zdjelar je izdvojio jednog igrača.

- Mali Đurić iz Radnika je veliki majstor - rekao je Zdjelar.

Na našu opasku da kapiten Bijeljinaca gazi već 38. godinu Zdjelar je odgovorio da pravim majstorima godine ne znače ništa.

- To je tip igrača zbog kojeg publika dolazi na stadion. Umjetnik sa loptom - zaključio je Zdjelar.

 

Zanimljivu anketu koja nas je vratila u vrijeme kad se jedva čekao vikend možete pratiti  O V D J E

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana