Američki košarkaš pojačao redove prvoligaša Republike Srpske: Sa Floride na Romaniju

Milan Zubović
Američki košarkaš pojačao redove prvoligaša Republike Srpske: Sa Floride na Romaniju

SOKOLAC - Dolazak Nika Strotera u redove Sokoca prošao je “ispod radara” javnosti, a sigurno je da će njegovo ime biti dugo spominjano iz posebnog razloga.

Naime, Stroter je prvi tamnoputi Amerikanac koji će zaigrati u Prvoj košarkaškoj ligi Republike Srpske, a samim tim i u klubu sa Romanije. Stiže sa Univerziteta Sent Tomas koji se nalazi na Floridi i riječ je o ljevorukom igraču koji sa svojih 192 cm visine pokriva poziciju beka, a u sezoni 2019 - 2020 prosječno je bilježio 6,4 poena, 1,8 asistencija i 3,8 skokova po meču. Njemu će ovo biti prvi angažman u Evropi.

- Stroter stiže 18. januara kada ima let iz SAD za Evropu, a saradnju smo uspostavili preko naših sportskih prijatelja iz jedne agencije koja zastupa američke igrače i nalazi im angažmane u Evropi. Stroter je bio želja jednog kluba iz ABA lige, ali je to propalo pa smo mi uskočili i dogovorili se sa njim. Po do sada viđenom očekujemo da nam bude od velike koristi u nastavku prvenstva - rekao je trener Sokoca Tomislav Tamburić.

Sokolac nije prvi klub iz Srpske koji je u svoje redove doveo američkog košarkaša jer su to ranije činili Borac, Igokea, Bratunac, Radnik... mada su oni to radili dok su bili članovi Lige BiH. Za očekivati je da se u narednom periodu još neki prvoligaš odluči na isti ili sličan potez, a od ove sezone Košarkaški savez Republike Srpske povećao je broj stranih košarkaša sa dva na tri. Pod stranim košarkašem smatra se svaki igrač koji nema državljanstvo BiH. Prema riječima Tamburića angažovali su mnogo jeftinijeg igrača u odnosu na domaćeg koji ima isti košarkaški kvalitet i znanje.

- Naš novi član stiže sa Floride i igrao je D1 koledž diviziju i završio je ekonomiju. Njemu je bitno da započne karijeru u Evropi i da mu ovo bude odskočna daska za dalje dok ujedno kad zaigra za neki profesionalni klub može da potražuje i neka novčana sredstva od sindikalnih košarkaških organizacija u SAD. Znam slučaj jednog Amerikanca koji je igrao u BiH za 150 evra, a sljedeće sezone u Poljskoj je zarađivao 5000 evra mjesečno pa mnogi igrači žele da se probiju na taj način. On nas neće mnogo koštati, a morali smo da angažujemo pojačanje jer smo se rastali sa Nemanjom Stankovićem i Igorom Bojovićem koje više nismo mogli plaćati jer nije usvojen budžet opštine Sokolac koja nam najviše pomaže. Ujedno, na pozajmicu je stigao i Pavle Tupanjanin iz Leotara - istakao je Tamburić.

Prvi dio sezone Prve lige Republike Srpske Sokolac je završio na šestom mjestu sa skorom od sedam pobjeda i četiri poraza. Drugi dio sezone krenuće 22. januara.

- Naš cilj je jednostavan - želimo da izborimo nastup u plej-ofu - dodao je Tamburić.

Put za Floridu

Dok će Stroter Floridu zamijeniti Sokocem dvojica mladića iz ovog mjesta sa Romanije krenuće u suprotnom smjeru. Braća Marko i Filip Zelić rođeni 2004. godine zaigraće košarku na jednom koledžu na Floridi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana