Aleksa Avramović, srpski reprezentativac i član Partizana, za “Glas Srpske”: Prozori prave kolaps u glavi

Milan Zubović
Aleksa Avramović, srpski reprezentativac i član Partizana, za “Glas Srpske”: Prozori prave kolaps u glavi

LAKTAŠI - Aleksa Avramović jedan je od rijetkih momaka koji ne znaju i ne mogu da odbiju poziv u košarkašku reprezentaciju Srbije.

Plejmejker Partizana proteklih godina bio je najstandardniji član “orlova” koji je odigrao skoro sve utakmice kod sve tri selektora u teškom sistemu kvalifikacionih prozora, koji su koncipirani tako da igrači najviše ispaštaju. Malo vremena za treninge, duga putovanja, dvije utakmice uzmu danak i kod onih iskusnih, a među njima je i Avramović, kojeg još boli skorašnji poraz od Belgije. Ipak, generalno je zadovoljan izdanjem ekipe u dva meča pod vođstvom Svetislava Pešića.

- Bio sam jako umoran i po povratku u Partizan pitao sam trenera da mi da odmor nakon svega. Izgubili smo samo poslednjih pet minuta protiv Belgije koje smo loše odigrali i dopustili da preokrenu rezultat i pobede. Ipak, zadovoljan sam kako smo igrali u reprezentaciji jer je jako kratak vremenski period za prilagođavanje sa malo treninga, a mnogo informacija pa nastane kolaps u glavi - izjavio je Avramović za “Glas Srpske”.

I pored svih problema kojima je opterećena zbog izostanka najboljih igrača, naglasio je da reprezentacija napreduje.

- Igram plejmejkera i u klubu i reprezentaciji pa znam neke sistem, odnosno kako treba da pristupim. Sistem je potpuno nov sa novim selektorom. Sve se radi u veoma kratkom vremenskom periodu, ali dižemo se kao reprezentacija - istakao je Avramović.

Nakon tri sezone u Italiji i dvije u Španiji vratio se u Srbiju te iz prve ruke upoznao sa načinom igre u ABA ligi.

- Poredeći ABA ligu sa ACB ligom, španska liga je mnogo kvalitetnija u smislu talenta, dok se ovde igra dosta čvršće i utakmice su na mali broj poena. U ACB ligi napadači su u prednosti zato što su zaštićeni kada napadaju koš. Idu jako da dobiju faul, što ovde nije slučaj. Igra se tvrdo i jako, ali svako ko zna da igra košarku može da igra u ACB ligi, ABA ligi pa čak i Evroligi - rekao je Avramović.

Povratak u Srbiju predstavljao je iskorak u karijeri, jer je Partizan sklopio tim sposoban da se bori za visok plasman u ABA ligi i Evrokupu.

- Imamo 13 pobeda i samo dva poraza, igramo dobru košarku, prostora za napredak ima na pretek, i to ofanzivno, dok defanzivno nemamo velike kikseve. Desi se poneki, ali, generalno, igramo dobru odbranu. Posle utakmice sa Crvenom zvezdom znali smo da nas čeka paklen raspored i nismo izgubili nijednu utakmicu, a tu mislim na Budućnost i Igokeu te Lietkabeli, dok sada treba da pobedimo u svakoj utakmici. Čekaju nas teške utakmice u mini-ciklusu protiv Metropolitana i Cedevita Olimpije kod kuće mada smo na pravom putu - naglasio je Avramović.

Zajedno sa saigračima preživio je teško gostovanje Igokee u desetom kolu ABA lige.

- Znali smo da nas čeka teško gostovanje jer je Igokea dobila Zvezdu ovde i nisu imali nijedan kiks, a samo ih je pobedila Cedevita Olimpija. Znali smo da ovde padaju veliki timovi i zamalo da među njima budemo i mi. Imali smo pribranost na kraju i odgovor na njihovu kombinovanu odbranu koja je bila sjajna. Podigli smo nivo naše odbrane u drugom poluvremenu, primili samo 33 poena, od čega nekoliko jeftinih, ali odbrana je bila izuzetna. Malo sam bio nervozan, ali sam podigao energiju, odigrao dobru odbranu i mislim da sam nekim svojim pristupom povukao ostale da dobijemo - kazao je Avramović.

Iako su tokom treće četvrtine gubili sa 14 poena razlike, plejmejker beogradskog tima vjerovao je u pobjedu.

- Nisu nas iznenadili ničim. Jednostavno, loše smo ušli u utakmicu i bili jako nervozni. Volera smo nekoliko puta ostavili samog pa mu se otvorio šut, što je on znao da iskoristi. Znao sam da on sve zna da kazni jer smo zajedno igrali u Varezeu i jedan je od boljih sa kojima sam igrao. Posle smo ga zaustavili i nije imao te šuteve, sem tog poslednjeg koji je bio neka naša greška. Promašio je i mislim da smo zasluženo slavili - dodao je Avramović.

Publika je bila šesti igrač Partizana u prepunoj dvorani i definitivno mu dala snagu da se vrati iz minusa.

- Zahvalio bih publici koja je došla u velikom broju da nas podrži. Znali smo da će nas dočekati domaćinski i bilo je prelepo - zaključio je Avramović.

Prvi put u Laktašima

Avramović je prvi put bio gost Laktaša, a i ranije je igrao utakmicu na tlu Republike Srpske.

- Kao član čačanskog Borca i selekcije KLS bio sam u Bijeljini 2015. godine na košarkaškom saboru, što mi je ostalo u nekom posebnom sećanju - rekao je Avramović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana