ABA postaje besmislena

G.S.
ABA postaje besmislena

BARSELONA - Rukovodstvo košarkaške Evrolige, sa Đordijem Bertomeuom na čelu, preduzelo je prve korake ka potpunom zatvaranju ovog takmičenja od sezone 2023-24, prenosi “Mundo deportivo”.

Kako navodi ovaj ugledni španski list, ideja je da klubovi koji započnu takmičenje 2023. imaju zagarantovana mjesta, kao i da neće postajati mogućnost ulaska novih timova u Evroligu, čak ni kroz takmičenje u Evrokupu. To bi bila privatna liga, po ugledu na NBA, u kojoj bi neki novi klub eventualno mogao da zaigra samo na osnovu specijalne pozivnice, kao zamjena za nekog od postojećih učesnika usljed eventualnih finansijskih poteškoća. Ovakav sistem organizacije u potpunosti je suprotan konceptu FIBA i željama nacionalnih liga, koje imaju za cilj da takmičarski rezultat bude osnov za učešće u evrokupovima. To dalje znači da nacionalna i regionalna takmičenja u potpunosti gube svoj smisao i da će klubovi igrati samo za prestiž, a nikada neće imati mogućnost odmjeravanja snaga sa najboljim timovima Evrope. Među njima je i ABA liga, koja će izgubiti svoj sportski kriterijum, a pored nje, tu je još i VTB (eks-SSSR liga), kao i nacionalna takmičenja Njemačke, Francuske i Španije.

- Ovaj projekat predstavlja frontalni obračun sa FIBA i nacionalnim ligama. Lige i njihovi nelicencirani timovi u posljednje dvije decenije mogli su da vide kako ih je progresivno zatvaranje Evrolige ekonomski zadavilo, čineći ih manje atraktivnim, manje privlačnim sponzorima i drugim finansijerima - piše katalonski sportski dnevnik.

Ostaje da se vidi kakva će biti politička reakcija Evropske unije na pomisao realizacije ovog projekta i njenih zemalja članica, koje su bile veoma oštro suprotstavljene ideji o pokretanju Superlige u fudbalu.

Đordi Bertomeu bio je primoran da napusti sistem takmičenja koji je pokušao da nametne, a koji je predviđao sve zatvoreniju Evroligu, sa sistemom promovisanja i ispadanja iz druge divizije koja bi bila Evrokup. Ova formula se neće ostvariti zbog pobune dobrog dijela klubova koji su prije nekoliko sedmica prijetili da će ga smijeniti ako im ne dozvoli da direktno odlučuju o upravljanju, na šta je on pristao. Jedan od zahtjeva klubova je da se eliminiše Evrokup, koji košta oko sedam miliona, a prihoduje manje od tri miliona evra. Timovi vjeruju da bi novac koji bi bio ušteđen gašenjem drugog takmičenja ECA (komercijalna imovina Evrolige) mogli sami da podijele kako bi poboljšali svoj finansijski položaj. Španski list ne isključuje mogućnost da Bertomeu sada iskoristi Evrokup kao ulog u pregovorima o miru sa FIBA.

Učesnici

Vlasnici Evrolige trenutno su 11 klubova: Real Madrid, Barselona, Baskonija, Efes, Fenerbahče, Olimpijakos, Panatinaikos, CSKA, Makabi, Žalgiris i Armani, a uskoro bi ova lista trebalo da bude proširena Bajernom i Asvelom. Pored ovih 13 klubova, naredne sezone u Evroligi takmičiće se još Monako i Uniks kao finalisti Evrokupa, Alba koja je dobila specijalnu dvogodišnju pozivnicu, šampion ABA lige i još jedan tim sa specijalnom pozivnicom, a to bi najverovatnije trebalo da bude Zenit iz Sankt Peterburga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana