Zoran Moka Slavnić, proslavljeni košarkaš za “Glas Srpske”: Zvezda mora prestati da bude poligon za obuku

Milan Zubović
Zoran Moka Slavnić, proslavljeni košarkaš za “Glas Srpske”: Zvezda mora prestati da bude poligon za obuku

Banjaluka - Proslavljeni košarkaš i trener Zoran Moka Slavnić rekao je da mu ne smeta trener stranac u srpskoj košarci te da Crvena zvezda mora prestati da bude poligon za obuku, dok je reprezentacija Srbije ispunila očekivanja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

On boravi u Banjaluci, gdje je imenovan za generalnog menadžera Košarkaškog kluba invalida Vrbas koji pred domaćom publikom juri nastup na završnom turniru Evrolige 2.

- Veći broj igrača dobio je priliku da odigra nekoliko utakmica za reprezentaciju, o čemu ranije nisu ni mogli da sanjaju, da su u 12 najboljih. Ostaće mrlja na sveukupnu glupost, kakvi prozori, kakvo prekidanje, to je smešno. To je rat FIBA i ULEB-a i neka ti maloumnici i dalje vode ta takmičenja kao što pojedini idioti vode zemlje. Niko nije očekivao da dva puta izgubimo od Nemaca ili drugih ekipa. Znalo se da će to proći dobro, međutim, put do raja posut je trnjem - izjavio je Slavnić za “Glas Srpske”.

Italijan Andrea Trinkijeri prvi je strani trener koji je sjeo na klupu “crno-bijelih”, a to nije zasmetalo popularnom Moki koji je poznat kao žestok kritičar dešavanja u srpskoj košarci.

- Lično mi je simpatičan i nosi jugoslovenske gene, majka mu je Riječanka. Dao je atipične izjave za većinu trenera. Vidi se da je vispren i dao je veliki doprinos napretku Partizana. Da li je to kratkoročno ili dugoročno, videćemo uskoro. Ne smeta mi što je došao strani trener i globalizam treba da iznedri sve najbolje. Bosmanovo pravilo to je uništilo. Uvek podsećam na Čelzi koji je na teren izašao sa 11 stranih igrača i time se izgubio identitet fudbalera iz te zemlje. Trinkijeri je doneo nešto, ali ćemo videti da li je na kratko ili drugo vreme - rekao je Slavnić.

Ove sezone oba beogradska kluba završila su takmičenje već u drugoj fazi, što u taboru “crveno-bijelih” nisu očekivali.

- Za Partizan ne mogu ništa da kažem, jer su promenili trenera mada su malo zakasnili sa time i onda se vadili, ali su platili ceh ranijih poraza. Kad su me pitali za Zvezdu, rekao sam da je u košarci teško biti bez trenera. Rekli su mi da je Milan Tomić trener. Tomić je izuzetan košarkaški radnik, ne trener. Zvezda nastavlja sa praksom da je poligon za vežbanje i pogledajte ko je tu sve prošao, pa su svi otišli i više ih nigde nema. Evropa je ozbiljna stvar kada se igra košarka i tu se ne može vežbati. Zvezdaš sam i želim da uspe, ali imam pravo da kažem šta mislim - naglasio je Slavnić.

Hvala Moki

Predsjednik KKI Vrbas Marinko Umičević zahvalio je Zoranu Slavniću što je preuzeo ulogu u njegovom timu i to je samo nastavak saradnje od prošle godine, kada je Moka bio promotor kvalifikacionog turnira Evrolige 3.

- Hvala našem drugu, bratu i prijatelju Slavniću koji je pristao da bude naš otac i mati, te lokomotiva našeg kluba, jer se zna njegova košarkaška veličina. Sve smo pripremili i čekamo utakmice. Nadam se prvom mjestu. Hvala Vladi Republike Srpske i predsjednici Željki Cvijanović - rekao je Umičević.

Šutirao iz kolica

Slavnić je rekao da je isprobao način na koji igraju invalidi.

- Prošla je godina od kada smo pobedili i doneo sam sreću momcima te se nadam istom uspehu i ove. Počastvovan sam funkcijom generalnog menadžera i nosim se mišlju, ako to Marinko Umičević želi, da preselim u Banjaluku i dam doprinos klubu i njemu da budemo bolji. Znam koliko je teško to što rade ovi momci i ovo za svojih 70 godina nisam video. Oni ne traže milostinju, već ono što im pripada. Na zagrevanju često sedimo na terenu pa šutiramo, ali sam probao i jasno je da bih bio teška rezerva u timu. Ipak, za sedam dana bio bih u postavi - kazao je Slavnić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana