“Del Potro” i “Federer” igraju za bolesnu djecu

Milan Zubović
“Del Potro” i “Federer” igraju za bolesnu djecu

Banjaluka - Proslavljeni rukometaši iz Banjaluke Mladen Bojinović i Goran Stupar odrasli su gledajući tenisera Slobodana Živojinovića, pa će pokušati da kopiraju njegove poteze na humanitarnom meču zakazanom za nedjelju od 20 časova na terenima TK Mladost u parku “Mladen Stojanović”.

Bivši reprezentativci Jugoslavije u opuštenoj atmosferi naglasili su da spremno dočekuju debi na centralnom terenu i vjeruju da će ovo biti početak njihovih velikih teniskih karijera.

- Imam malu tremu pred duel, ali sam imao sreće na žrijebu i kao “laki luzer” stigao do drugog kruga. Nisam pobijedio još nikoga jer nemam zvaničan meč, mada ću se potruditi da u svijet tenisa uđem na velika vrata - kroz šalu je rekao Bojinović.

Popularni Baka ili Dugi, kako ga zovu u Srbiji, naglasio je da je kao dječak gledao tenis i spomenuo nekoliko imena.

- Pratio sam tenis i Dejvis kup reprezentaciju Jugoslavije, za koju su igrali Živojinović, Goran Prpić i Bruno Orešar, kao i Ivana Lendla. Sada smo ponosni na Novaka Đokovića, a najviše me fascinira Rodžer Federer, mada sam zaljubljenik u Huana Martina del Potra. Možda je zato što je on visok dva metra, pa me podsjeća na mene - dodao je Bojinović.

Meč će biti igran na šljaci, koja više odgovara “teniseru iz Argentine” te se nada da će uspjeti da izdrži do devet gemova.

- Kada smo se čuli telefonom razgovor je tekao otprilike ovako: “Ovdje Rodžer Federer”. Odgovorio sam: “Ovdje Huan Martin del Potro”. Pošto se Del Potro bolje snalazi na šljaci, prognoziram svoju pobjedu - kazao je Bojinović i zasmijao sve prisutne.

Stupar je bio malo ozbiljniji od svog mlađeg kolege i nekadašnjeg saigrača, ali je naglasio da ima jednu pobjedu, doduše nezvaničnu.

- Kao dječak gledao sam Bobu Živojinovića, čije je četvrtfinale na Australijan openu bilo nevjerovatan uspjeh, dok je sada neuspjeh kada Đoković ispadne u polufinalu grend slema. Ovo što Novak radi je fenomenalna stvar zbog popularizacije tenisa na ovim prostorima, ali ne samo tenisa, već i ostalih sportova. Nismo svjesni u kakvom vremenu živimo i pitanje je hoće li neko moći da ponovi nešto takvo jer je njegova ljudska veličina nevjerovatna - naglasio je Stupar.

Naglasio je da je odavno upoznat o humanitarnoj akciji i da su sasvim slučajno došli na ideju da to bude ostvareno kroz teniski meč.

- Pročitao sam u novinama da Mladen igra tenis, pa smo odlučili da igramo meč jer nam je za rukometnu utakmicu potrebno bar 12 igrača, dok ovo možemo nas dvojica. Drago mi je što je to dobilo veliki odjek i da će tribine biti pune. Potrebno je da se obrati pažnja na oboljelu djecu, kao i na djecu koja se bave rukometom - rekao je Stupar.

Drugi cilj je da se rukomet ponovo omasovi u Banjaluci.

- Nisam znao da je Bojinović bio 11 puta šampion Francuske, a to je država koja je od nas učila rukomet i želim da ponovo tako bude za nekih od pet do deset godina. Kada smo pokrenuli klub Cepelin niko od djece nije imao rukometne patike, već košarkaške, pa nam je cilj da to popravimo. Čini mi se da je rukomet u Banjaluci ponovo na nogama jer postoji škola, a biće osnovana i nova. Nakon 20 godina tu sam i želim da Borac bude u vrhu, da se ne priča o dugovima i ostalim negativnostima, već da Borac bude pozitivan i da se sve podigne na viši nivo - istakao je Stupar.

Bojinović nije imao dilemu da se pridruži teniskom spektaklu.

- Mene su stavili pred svršen čin pozivom da igram humanitarni meč i odmah sam pristao. Cilj je da djeci što više pomognemo i ponosan sam što sam dio ovoga. Ideja da dva rukometaša igraju tenis je sjajna - kazao je Bojinović.

Jedan od idejnih tvoraca susreta Boris Vrhovac pozvao je Banjalučane da dođu i uživaju u meču koji imaju priliku vidjeti jednom u životu. Ulaznica je deset maraka, a sav prihod ide Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” i udruženju “Zajedno za život”, kao i razvoju rukometa.

Branković obećao brijanje

Direktor Rukometnog kluba Borac m:tel Vladimir Branković, koji je jedan od organizatora ovog susreta, rekao je da će obrijati prepoznatljivu bradu ako bude sakupljeno više od 30 hiljada maraka.

- Ostajem pri tome i obrijaću se, što će lako biti primijećeno. Nadam se da ćemo sakupiti više od 30 hiljada jer novac odlazi u ruke onima kojima je potreban, a žilet je spreman - rekao je Branković.

Pozivnica pobjedniku?

Ovaj susret svojevrsna je uvertira za banjalučki čelendžer, koji od ove godine nosi ime Srpska open, a menadžer turnira i teniski sudija iz Banjaluke Ozren Đurđević najavio je mogućnost da pobjednik egzibicionog meča dobije pozivnicu za kvalifikacije.

- Čast mi je što ću biti dio ovog spektakla i biće igran jedan set do devet gemova. Zanimljiv je prijedlog da pobjednik dobije vajld kard za kvalifikacije, pa ćemo razmisliti o tome i, naravno, ako oni to budu htjeli - rekao je Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana