Borac zabilježio još jednu ubjedljivu pobjedu: četvorkom po Slobodi

Dubravko Curać
Borac zabilježio još jednu ubjedljivu pobjedu: četvorkom po Slobodi

BANjA LUKA - Navijači Borca ponovo mogu biti zadovoljni onim što su vidjeli na Gradskom stadionu. "Crveno-plavi" pružili su još jednu odličnu partiju i sa 4:0 savladali do ovog kola drugoplasirani tim Premijer lige BiH, Slobodu iz Tuzle.

Od samog početka susreta domaći tim krenuo je sa ofanzivom. Igrao se treći minut kada je kapiten Borca Darko Ljubojević sa nekih 17 metara odlično šutirao, ali je tada stativa bila saveznik Tuzlaka. Samo dva minuta kasnije bilo je 1:0 poslije akcije "iz udžbenika". Sve je krenulo od Stojana Vranješa koji je u prazan prostor na desnoj strani uposlio Milana Stupara. Desni bek Borca uputio je centaršut u šesnaesterac gostiju a tamo se našao mladi Nemanja Bilbija koji je majstorskim volejom loptu zakucao u mrežu Denisa Mujkića. I poslije toga Banjolučani su nastavili sa dominacijom, a nakon nekoliko propuštenih šansi u 44. minutu sudija Dragan Skakić pokazao je na "bijelu tačku". Ponovo je to bila odlična kombinacija u kojoj su učestvovali najiskusniji prvotimac domaćih Oliver Jandrić i nada "crveno-plavih" mladi Bilbija. Njihov dupli pas iz igre je izbacio trojicu odbrambenih fudbalera Slobode, da bi na kraju štoper Tuzlaka Ilija Prodanović loptu zaustavio rukom. Siguran izvođač najstrože kazne bio je Saša Kajkut.

- Čestitam mojim igračima koji su pružili još jednu odličnu partiju. Moram biti prezadovoljan kako igrom tako i rezultatom, a ono što je bilo očigledno svi na terenu su dali maksimum. Prvi gol postigli smo na vrijeme, a drugi je došao u pravom trenutku jer smo na odmor otišli sa dva gola prednosti i praktično već tada je bilo sve riješeno - rekao je šef stručnog štaba Borca Vlado Jagodić.

I u nastavku susreta na terenu je bio samo jedan tim, a u 53. minutu poslije asistencije Vranješa, Kajkut se ponovo upisao u listu strijelaca. Konačan rezultat postavio je Bojan Puzigaća u 85. minutu.

Sve što su gosti uradili na ovom susretu bio je brz kontra- napad u 77. minutu ali je Dragan Starčević zaustavio udarac Ognjena Krasića i spriječio pogodak.

Trener Slobode Adnan Osmanhodžić čestitao je Borcu na zasluženoj pobjedi, ali je posebno istakao sjajnu organizaciji meča u Banjoj Luci.

- Domaći tim bio je mnogo bolji rival i njihova visoka pobjeda najbolje govori kakav je bio odnos snaga na terenu. Moram posebno zahvaliti domaćinu na korektnoj igri, sudijama na odličnom suđenju i zaista su uslovi bili na visokom nivou što je rijetkost u elitnom bh. takmičenju - rekao je Osmanhodžić.

Vlado Jagodić nije krio zadovoljstvo poslije izjave njegovog kolege na klupi Tuzlaka:

- Drago mi je što svi naši rivali zadovoljno napuštaju Gradski stadion, a mi pobjeđujemo. To je zasta veliki dobitak i za Borac i za Banju Luku. 

Nemanja Bilbija

Iako je pred početak susreta sa Slobodom bilo pitanja da li će zbog povrede koljena Nemanja Bilbija biti u kombinaciji, mladi napadač "crveno-plavih" još jednom je pokazao da se radi o velikom potencijalu. Majstorskim pogotkom načeo je Tuzlake i za 45 minuta provedenih na terenu svoj dio posla obavio bez greške.

- Nisam želio da riskiram i na poluvremenu sam odlučio da odmorim Bilbiju. Njemu je bilo dovoljno 45 minuta da odradi sve ono što smo od njega očekivali i zaista je još jednom potvrdio da se radi o odličnom igraču - rekao je Jagodić.

Bilbija će se danas priključiti juniorskoj reprezentaciji BiH i neće biti među prvotimcima Borca koji će u srijedu igrati u Mostaru protiv Veleža. 

Prvi penal

Borac je tek u 23. kolu protiv Slobode dobio priliku da sa "bijele tačke" pokuša zatresti protivničku mrežu. Tako je Široki Brijeg ostao jedina ekipa u Premijer ligi koja nije bila u mogućnosti da izvede jedanaesterac.   

Rezultati 23. kola

ŠIROKI BRIJEG: Široki Brijeg - Zvijezda 1:1

Zovko 66 - Smajlović 62

SARAJEVO: Sarajevo - Travnik 6:1

Škoro 11, penal, 58, Muminović 45 Hadžić 51, Džakmić 83, Pandža 89 - Kolašinac 78

BANjA LUKA: Borac - Sloboda 4:0

Bilbija 5, Kajkut 44. penal, 53, Puzigaća 85

TREBINjE: Leotar - Velež 2:2

Čorlija 61, Žunior Souto 77 - Čolić 56, 64

ORAŠJE: Orašje - Modriča Maksima 0:2

Kujundžić 82, Stajić 86

MOSTAR: Zrinjski - Laktaši 2:1

Musa 28, 30 - Raca 19

ZENICA: Čelik - Željezničar 2:0

Purić 59, Smriko 90

I. SARAJEVO: Slavija - Posušje 2:0

Stanković 42, Kutalia 63 

Tabela 

1. Zrinjski 50, 2. Slavija 42, 3. Sloboda 40, 4. Sarajevo 39, 5. Borac 33, 6. Š. Brijeg 33, 7. Laktaši 33, 8. Zvijezda 33, 9. Čelik 31, 10. Željezničar 30, 11. Leotar 30, 12. Modriča M. 27, 13. Travnik 25, 14. Velež 24, 15. Orašje 22, 16. Posušje 22. 

Parovi 24. kola

U 24. kolu, koje se igra narednog vikenda sastaju se: GRADAČAC: Zvijezda - Slavija, POSUŠJE: Posušje - Čelik, SARAJEVO: Željezničar - Zrinjski. LAKTAŠI: Laktaši - Orašje, MODRIČA: Modriča Maksima - Leotar, MOSTAR: Velež - Borac, TUZLA: Sloboda - Sarajevo, TRAVNIK: Travnik - Široki Brijeg

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana