Zvezda sa Kipra cilja evropsku jesen

Dušan Repija
Zvezda sa Kipra cilja evropsku jesen

NION - Fudbaleri Crvene zvezde najbitniju utakmicu sezone, plej-of Lige Evrope protiv Ararata, igraće sutra u Nikoziji (18 časova), a ne u Jerevanu, odlučila je UEFA.

Tako će četa Dejana Stanković imati priliku da na “rajskom ostrvu”, na kojem je okončala juriš na Ligu šampiona, osvoji utješnu nagradu, izbori barem još šest evropskih utakmica i u džep stavi najmanje pet miliona evra.

U Evropskoj fudbalskoj uniji dugo su vijećali o poprištu jermensko-srpskog boja. Razlog za to je ratno stanje u Jermeniji, zbog sukoba sa Azerbejdžanom u oblasti Nagorno-Karabah, koji praktično traje već decenijama, ali je intenziviran posljednjih dana.

Iz Ararata su dali garancije da će Beograđani biti bezbjedni u Jerevanu i činilo su da promjene mjesta odigravanja neće biti. Pa ipak, turska vojska juče je oborila jedan jermenski avion, ratna dejstva su se približila prestonici na svega stotinjak kilometara, tako da UEFA nije imala izbora nego da posegne za planom B i duel premjesti na neutralnu lokaciju.

Na papiru, Zvezda će biti favorit, pogotovo što je Ararat ostao bez gotovo jedinog “plusa”, domaćeg terena. Međutim, istu ulogu imala je i protiv Omonije, pa je baš na GSP stadionu “zapela”.

Ko će joj ovoga puta biti najveća prijetnja i na koga, uz Joana Gufrana, treba da obrati pažnju, za “Glas Srpske” je analizirao čuvar mreže lokalnog rivala Alaškerta Ognjen Čančarević.

- Ararat je iskusna ekipa sastavljena od sjajnih individualaca, ali se muči. Neubedljivo su krenuli u prvenstvo, a ko ih je pratio u kvalifikacijama zna da su imali i mnogo sreće. Nisu najbolje “kliknuli” sa novim trenerom Davidom Kampanjom i mislim da bi sve osim pobede Zvezde bilo veliko iznenađenje. Glavna vrlina im je samopouzdanje, ali ujedno i mana, jer često misle da su jači nego što u stvari jesu - naglasio je Čančarević.

Ofanzivna linija Zvezde trebalo bi da pravi dosta problema domaćinu.

- Odbrana im nije jača strana, jer izuzimajući Serhija Vakulenka, ostali nisu neki kvalitet. Ukrajinac je opasan i u protivničkom šesnaestercu, hoće ga gol i postigao je ključne na početku ove sezone. Krila su im solidna, a napadač iz Perua za sada nije ostavio jak utisak. Rani gol Zvezde bio bi siguran put ka pobedi - zaključio je Čančarević.

Za nastavak serije

Ukoliko na neutralnom terenu na Kipru uspije da savlada Ararat, Crvena zvezda će nastaviti sjajnu seriju na velikoj sceni i po četvrti put u nizu zaigrati u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja. U sezoni 2017/18. “crveno-bijeli” su igrali Ligu Evrope, te osigurali i evropsko proljeće. Potom su u naredne dvije kampanje bili članovi najelitnijeg fudbalskog ranga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana