Zoran Sretenović za “Glas Srpske”: Drugar, roditelj, strog trener, sve po potrebi

M.Z.
Zoran Sretenović za “Glas Srpske”: Drugar, roditelj, strog trener, sve po potrebi

BEOGRAD - Dva evropska zlata sa reprezentacijom osvojio je Zoran Sretenović, oba pod vođstvom selektora Dušana Ivkovića. Prvo je stiglo 1989, a drugo 1995. godine.

- Tokom prelaska iz osamdesetih u devedesete godine bio je veliki ulog jer je ekipa imala vrhunski kvalitet, a Duda nas je držao stavom i filozofijom. Najveći utisak ostavio je svojim duhom sa Crvenog krsta, tim beogradskim manguplukom kojeg je uspeo da uokviri u košarku i vođenje ekipe. To mu je dalo mnogo dobroga jer je znao da rukovodi ekipom, osećao je atmosferu i znao da reaguje u prvom momentu svojim crvenokrstaškim mentalitetom. Svi smo ga mnogo poštovali. Disciplina je bila ključna, radilo se maksimalno mada on nije bio tip čoveka koji nas je stalno držao na uzdama i presijom. Znao je da se nametne, da bude drugar, roditelj, ali i strog trener... sve po potrebi - istakao je Sretenović za “Glas Srpske”.

Velika imena igrala su za reprezentaciju, a mladi su se nametali.

- Nije floskula da je tadašnja ekipa bila kao porodica. To je zaista bilo tako i on je tome najviše doprineo. Pre svega, svi smo međusobno bili drugari, a on se prema nama odnosio kao roditelj - kazao je Sretenović.

Nekadašnji plej žali što zajedno sa Ivkovićem nije odigrao utakmicu protiv Drim tima u Barseloni 1992. godine na Olimpijskim igrama.

- Ostaje velika žal i to je jedina crna mrlja moje karijere. Neko sa strane zabranio je da radiš ono što najviše voliš. Politika je umešala svoje prste i nikada nije došlo do te utakmice, a uveren sam da bi bila vanserijska. Naša ekipa bila je kompaktna i imala veliki kvalitet. Ne mogu reći da bismo dobili, ali bilo bi li-la - rekao je Sre­te­no­vić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana