Žarko Paspalj: "Orlovima" treba stranac

Priredio: Dejan Kondić
Žarko Paspalj: "Orlovima" treba stranac

BEOGRAD - Nekadašnji košarkaški reprezentativac Jugoslavije Žarko Paspalj nije zadovoljan trenutnom situacijom u kojoj se nalazi selekcija Srbije.

"Orlovi" već 20 godina čekaju zlato sa velikih takmičenja, a kao dugoročno rješenje Paspalj vidi angažovanje stranca u nacionalnom timu. Sve češće se o ovoj problematici raspravlja u najvišim košarkaškim krugovima, ali su odgovorni u Košarkaškom savezu Srbije, kao i dosadašnji selektori, bili protiv te ideje. Među selekcijama koje se, bar na predstojećem Evrobasketu, neće oslanjati na stranu pamet, uz Srbiju, nalaze se još Češka, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Italija, Litvanija, Holandija i Ukrajina.

- Potreban nam je kvalitetan stranac, koji može da napravi razliku. Da smo ga imali, možda bi osvojili na nekom takmičenju i zlato umesto srebra. Mislim da nam je potreban na poziciji četiri, koja je kritična za nas. Međutim, mi tu kartu nismo iskoristili. Imate primer u ženskoj reprezentaciji, gde smo ostvarili nekoliko sjajnih rezultata sa stranim igračicama. I niko nije rekao da su one osvojile medalju, već reprezentacija Srbije - pogodio je Paspalj u srž problema.

On je kao primjer naveo aktuelnog šampiona Evrope Sloveniju. Pored tandema Dragić - Dončić, među najzaslužnijima za titulu 2017. godine bio je američki krilni centar Zek Rendolf. "Zmajčeki" će i na predstojećem Evrobasketu imati naturalizovanog igrača u još jednom Amerikancu Majku Tobiju.

- Imate sjajan primer u Sloveniji, koja je došla do istorijskih rezultata uz pomoć stranaca. Situacija je ozbiljna i mora što pre da se reaguje. Rezultati reprezentacije su direktno povezani sa interesovanjem dece za košarku u Srbiji - istakao je Paspalj.

Od posljednjih 13 medalja Srbija je osvojila ukupno četiri na velikim takmičenjima, sve četiri srebrne, a neizvjestan je i plasman tima Svetislava Pešića na Svjetsko prvenstvo 2023. godine.

- Stvari nisu dobre već neko vreme, a Dušan Ivković je o problemima govorio pre 15 godina. Način na koji smo mi radili više ne postoji. Mi smo zemlja košarke, ali pitanje je u kom pravcu idemo - rekao je Paspalj.

Nekadašnji as Budućnosti, Partizana, San Antonio Sparsa, Olimpijakosa, Panatinaikosa i Kindera podsjetio je na neuspjehe u posljednje vrijeme.

- Nismo otišli na Olimpijske igre u Tokiju. Sada je pod velikim upitnikom odlazak na naredno Svetsko prvenstvo, a plašim se da će biti veoma teško da budemo i na Olimpijskim igrama u Parizu. Ništa se ne dešava preko noći - zaključio je Paspalj.

Zanimljiva situacija je u regionu. Budući da, prema pravilima, samo jedan naturalizovani košarkaš može da igra u timu, BiH će biti pred dilemom da li da se odluči za krilnog centra Detroita Luku Garzu, rođenog u Vašingtonu, ali koji s majčine strane ima korijene u BiH, ili za Džona Robersona, plejmejkera turske Manise.

Poslije odlaska Dina Rađe sa mjesta predsjednika Stručnog savjeta, Košarkaški savez Hrvatske odlučio je da se vrati staroj praksi i naturalizuje stranca. Odlučeno je da to bude 27-godišnji američki plejmejker Džejlen Smit, novi igrač Fenerbahčea.

Od svih učesnika, kroz istoriju samo Litvanija, Francuska, Estonija i Srbija nikad nisu koristile usluge naturalizovanih igrača. Ako se uzme u obzir da je Ignas Brazdeikis, novopečeni reprezentativac Litvanije i član Žalgirisa, igrao za mlađe kategorije Kanade, u koju se sa porodicom preselio kao trogodišnjak, onda su se zapravo samo "orlovi", Francuzi i Estonci uvijek oslanjali na sopstvene snage.

Pešić nije protiv

Selektor Srbije Svetislav Pešić kaže da nije protiv stranaca u reprezentaciji, ali i dodaje da postoje dva kriterijuma - kvalitet i želja da se igra za reprezentaciju.

- Mi nismo protiv stranaca, živimo u slobodnom, globalnom svetu. Ako zadovoljava kvalitetom, zašto ne bismo imali nekog - nedavno je rekao Pešić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana