Volf pobjednik prve etape trke „Beograd - Banjaluka“

Dušan Repija
Volf pobjednik prve etape trke „Beograd - Banjaluka“

ŠABAC - Pobjednik prve etape trke „Beograd - Banjaluka“ je biciklista njemačkog Bajk eida Justin Volf, koji je najbrže prevezao dionicu od Beograda do Šapca dugu 96 kilometara.

Iza njega je na cilj je stigla grupa vozača, a drugu poziciju zauzeo je Patrik Štos iz poljskog Vostera, dok je treće mjesto pripalo Filipu Fjoreliju iz Bardijanija.

Prva etapa ujedno je i najbrža jer su biciklisti vozili prosječnom brzinom od 50 kilometara na čas, a Volf je uspio da sačuva prednost koju je stekao prije ulaska u Šabac. Iako ga je grupa pritisnula u posljednjem krugu, sačuvao je prednost i zasluženo obukao žutu majicu.

Sutra je na programu druga etapa od Obrenovca do Bijeljine.

Međunarodna biciklistička trka Beograd–Banjaluka, na kojoj učestvuje 175 biciklista iz 35 zemalja, startovala je danas sa Trga Republike u Beogradu.

Ova, 15. po redu, međunarodna trka trajaće četiri dana, do 25. aprila, a podijeljena je u četiri etape: Beograd–Šabac, Obrenovac-Bijeljina, Bijeljina–Vlasenica i Prijedor-Banjaluka.

Direktor trke Vladimir Kuvalja rekao je da očekuje odličnu trku.

- Učestvuje mnogo velikih ekipa i očekujemo žestoku borbu i brzu trku - rekao je Kuvalja.

On je u izjavi novinarima zahvalio gradu Beogradu i Srbiji što podržavaju ovu sportsku manifestaciju, a posebno zamjeniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću koji je omogući i da učesnici trke budu vakcinisani protiv virusa korona.

Vesić je rekao da je trka Beograd-Banjaluka izuzetan sportski dozivđaj jer, kako je ukazao, spaja jedan narod iz dvije države, dva bratska grada i ujedinjuje sportiste cijelog Balkana.

Gradonačelnici Bjeljine i Prijedora, Ljubiša Petrović i Dalibor Pavlović, izrazili su zadovoljstvo što će ta dva grada dočekati bicikliste, kao i uvjerenje da će biti odlični domaćini.

Pavlović je rekao da je ponosan što će Prijedor biti domaćin jedne od etapa na trci.

Petrović je ocijenio da trka povezuje Srbiju i Republiku Srpsku na najbolji mogući način, te svim učesnicima poželio uspjeh i bezbjednu vožnju.

Šef Predstavništva Republike Srspke u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da Predstavništvo i ove godine podržava ovu manifestaciju.

- Za nas u Predstavništvu ova trka predstavlja nesto posebno, prije svega jer je jedna od najvećih i svjetskog ranga, a naša je. Na najbolji način predstavlja i vezuje Republiku Srpsku i Srbiju, privredne i turističke potencijale i sve ono što je važno za razvoj i Srpske i Srbije - rekao je Cicović.

Prva etapa se vozi od Beogradu do Šapca, druga od Obrenovca do Bijeljine, dok treća etapa polazi iz Bijeljine, preko prolaznog cilja u Šekovićima, a završava u Vlasenici.

Četvrta etapa startuje iz Prijedora, kroz prolazni cilj u Gradišci i biće završena u Banjaluci 25. aprila.

Na trci učestvuju svjetski poznati biciklistički timovi iz Španije, Italije, Nemačke, Paragvaja, Irske, Rusije, Poljske, Kazahstana, SAD kao i nacionalni timovi Crne Gore, Hrvatske, BiH, Slovenije, Makedonije i Srbije.

Pokrovitelji ovogodišnje trke su Ministarstvo omladine i sporta Srbije, Ministarstvo porodice omladine i sporta Republike Srpske i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana