Vladimir Stanković, novinar i ugledni košarkaški analitičar: Klubovi odlučuju o nastavku Evrolige

G.S.
Vladimir Stanković, novinar i ugledni košarkaški analitičar: Klubovi odlučuju o nastavku Evrolige

BEOGRAD - Jedan od najeminentnijih sportskih novinara sa ovih prostora Vladimir Stanković iznio je svoje mišljenje kada je u pitanju završetak sezone u Evroligi i ABA ligi.

Elitno evropsko takmičenje neraskidivo je povezano sa njegovim imenom, a godinama je privatno u odličnim odnosima sa Đordijem Bertomeuom pa je jedan od najpozvanijih da prokomentariše scenario po kojem će Evroliga biti završena u jednom gradu bez prisustva publike.

- Nisam video taj predlog, čuo sam se sa Đordijem pre nekoliko dana i rekao mi je da se neće oglašavati, već da je za komunikaciju sa medijima zadužen Ed Skot. Mislim da je nemoguće tražiti najbolje moguće rešenje dok se ne steknu svi uslovi za potencijalni nastavak sezone. Evroliga sigurno neće odlučivati dekretom, dogovor mora biti postignut na nivou Borda, na kojem će predstavnici klubova izneti predloge koje su prethodno postigli na internom nivou. Evroliga je trenutno na stanovištu da sezona treba da se završi kada se za to budu stekli svi neophodni uslovi - rekao je Stanković, a prenio “Danas”.

Ekonomski gubici klubova biće ogromni jer neće biti prihoda od televizijskih prava.

- U Španiji je već osam-devet klubova posegnulo za rešenjem po kojem plate po slovu ugovora neće biti u potpunosti isplaćene zbog vanrednih okolnosti. Vidim da je većina igrača pokazala razumevanje i da broj onih koji će posegnuti za sudskim rešenjima ne bi trebalo da bude veliki. I oni su svesni da u vanrednim okolnostima teško da bi na sudu mogli da dobiju spor u svoju korist - rekao je Stanković.

Zatim je iznio konkretne podatke koji potkrepljuju ideju da takmičenja budu završena.

- Fudbalski klub Barselona je samo zbog otkazivanja revanš meča osmine finala sa Napolijem izgubio pet-šest miliona evra, bez prihoda od TV prava. Jedan, možda i ključni razlog zbog kojeg u Evroligi insistiraju da sezona bude završena, jeste prihod od TV prava. Ova vrsta prihoda je zapravo i najveća za Evroligu i po sezoni se kreće od 30 do 35 miliona evra. U slučaju da se sezona ne nastavi, Evroliga sigurno ne bi dobila poslednju tranšu po slovu ugovora, samim tim imala bi daleko manje prihode od predviđenih. Takođe, prenosi utakmica u korelaciji su sa sponzorskim ugovorima - naglasio je Stanković.

ABA liga

Kada je ABA liga u pitanju, moguća su tri scenarija, a svaki klub iznosi stav koji njemu odgovara.

- Idealnog rešenja nema, već onog koje je najmanje loše. Logično bi bilo, s obzirom na to da je odigrano 21 kolo, da se proglasi šampion na osnovu trenutnog plasmana, ako ne bude uslova za nastavak takmičenja. Druga neka ideja bi bila da se odigra Fajnal for u Beogradu i da Partizan kao prvoplasirani ima prednost prilikom prodaje karata i da se na taj način nekako obešteti. Treća solucija je da se poništi prvenstvo, kao što je već urađeno u nekim ligama, samo što bi tada bilo teže odrediti ko će i po kojim kriterijumima igrati u Evroligi naredne sezone - objasnio je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana