“Vječiti rivali” probijaju led

Agencije
“Vječiti rivali” probijaju led

BEOGRAD - Sportisti u Srbiji od danas će moći ponovo da treniraju na otvorenom, u grupama do deset ljudi što je prvi korak prema dugo željenom nastavku takmičenja koje je prekinuto zbog pandemije virusa korona.

Na treninge se prvi vraćaju fudbaleri Crvene zvezde i Partizana koji će poslije mjesec i po ispuniti terene na stadionu “Rajko Mitić” i SC “Teleoptik”, a isto će uraditi Vojvodina, Radnički, Spartak, Voždovac, Čukarički i drugi klubovi.

S obzirom na to da je dozvoljeno da na terenu maksimalno bude deset ljudi, plus dvojica članova stručnog štaba pored terena, trener Crvene zvezde Dejan Stanković zajedno sa stručnjakom za kondiciju Federikom Panonćinijem radiće sa igračima u tri grupe i to u tri različita termina. U prvoj i u drugoj grupi biće po osmorica fudbalera, u trećoj sedmorica dok će golmani raditi odvojeno na drugom terenu i u svom terminu. Pored Stankovića, Panonćinija i fudbalera, shodno instrukcijama pored terena biće jedan fizioterapeut i još jedan trener.

Kako sada stoje stvari, izvjesno je da će Superliga biti završena na terenu, kao i Kup Srbije, s tim da je mnogo vjerovatnije da će se u prvenstvu odigrati samo preostala četiri kola, bez plej-ofa i plej-auta. Krajnji rok o načinu završetka sezone je 25. maj, a prve utakmice, bez publike, mogli bismo da očekujemo krajem maja ili početkom juna.

U drugim kolektivnim sportovima, prije svega dvoranskim, kao što su košarka i rukomet situacija je mnogo komplikovanija, jer još nisu dozvoljeni treninzi u zatvorenom, dok je u odbojci sezona završena i titule su dodijeljene Vojvodini i TENT-u.

Najviše bure biće u košarkaškoj ABA ligi, gdje se “lome koplja”, a sve će zavisiti i od nastavka takmičenja u Evroligi i Evrokupu. Košarka je u najtežoj situaciji zbog činjenice da većina klubova i ne može da počne sa treninzima jer su brojni internacionalci otišli kućama, pogotovo Amerikanci, koji najavljuju da se ne žele vratiti, jer bi na taj način rizikovali ugovore za sljedeću sezonu. I tu je poznat krajni datum do kojeg će se sve znati, a to je 24. maj. Teško je očekivati da Superliga bude igrana ove godine, pa bi najrealniji ishod bio da Srbija nema šampiona za 2020. godinu.

Pojedinačni sportovi

Sportisti u pojedinačnim sportovima, poput Ivane Španović ili veslača i kajakaša, strijelaca, rvača, džudista, već su se vratili treninzima na otvorenom, međutim, njihov problem je što su otkazana sva takmičenja, praktično cijela sezona “visi” i sada im je preostalo samo da polako vraćaju fizičku spremnost i neophodnu formu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana