Više je dinamovaca bilo u Zvezdi, Hrvat nije igrao za Partizan od 1962.

mondo.rs
Više je dinamovaca bilo u Zvezdi, Hrvat nije igrao za Partizan od 1962.

Predsjednika Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je novom nacionalističkom izjavom opet uzburkala strasti u regionu i to kroz sport.

Grabar-Kitarović je uoči premijere filma “Ivanova igra” u Splitu istakla da je u vrijeme bivše Juglslavije fudbal bio “izraz nacionalne pripadnosti”, ali da je klub iz njenog rodnog grada Rijeka bio rezervni sastav Partizana i Crvene zvezde.

Stoga su joj “bliži srcu” bili splitski Hajduk i zagrebački Dinamo. Međutim, Kolinda se malo preračunala.

Naime, kako prenosi “Mondo”, za srpske velikane je tokom postojanja Jugoslavije igrao samo jedan igrač iz Rijeke – Miroslav Šugor.

Šugor, inače rođeni Novosađanin jer tokom karijere igrao za Crvenu zvezdu. U nekim dokumentima se pominje i ime Borisa Tičića kao igrača Partizana, ali ne i u Humskoj 1.

S druge strane, mnogo više igrača je u Beograd dolazilo iz zagrebačkog Dinama, i to uglavnom u Zvezdu.

Tako su crveno-bijeli dres nosili Robert Prosinečki, Boro Cvetković, Rajko Janjanin, Tomislav Ivković... I poslije raspada Jugoslavije u Zvezdi je zaigrao jedan bivši igrač Dinama, hrvatski državljanin argentinskog porekla Luis Ibanjes.

S druge strane, za Partizan od sezone 1961/1962 i Bruna Belina nije igrao nijedan fudbaler iz Hrvatske, dolazili su samo treneri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana