Virus korona nokautirao boksere

Darko Pašagić
Virus korona nokautirao boksere

SARAJEVO - Za četvoricu reprezentativaca BiH u boksu Alena Rahimića, Adema Fetahovića, Radenka Tomića i Džemala Bošnjaka, te selektora Almedina Fetahovića i generalnog sekretara Bokserskog saveza BiH Milenka Tomića kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, koji je održan u Londonu trebalo je da bude možda i vrhunac karijere, a pretvorio se možda i u najveću noćnu moru.

Sve je do ponedjeljka uveče bilo idealno, bar što se tiče samog boravka na Ostrvu, a onda je donesena odluka da se turnir prekida zbog virusa korona. Tek tada je nastala prava panika među bokserima, jer nije vrijedjelo ostajati u prestonici Ujedinjenog kraljevstva, a novca je bilo sve manje i manje.  

- Turnir u Londonu prekinut je poslije drugog kola zbog virusa korona. Iako smo imali rezervisane hotele do 25. marta odlučili smo da se vratimo kući, a niko nije ni pomislio da nam vrati dio novca. Nije nikakva tajna da smo teškom mukom sakupili sredstva da naša četiri boksera odu u London.

Potrošili smo uzaludno ogromne svote za višemjesečne pripreme, kotizacije i smještaj u preskupim hotelima, avio karte. Ono što je bilo najgore povratne avionske karte nisu više važile, ali na sreću nam je u pomoć priskočio Olimpijski komitet BiH, koji je kupio karte i pomogao nam da se poslije dosta peripetija, prvo na londonskom, a potom i na minhenskom aerodromu vratimo kući - rekao je Milenko Tomić.

Prvi operativac Saveza istakao je da se u Londonu uopšte ne osjeća neka velika panika zbog pandemije, koja je praktično blokirala cijeli svijet.

- Ulice su pune ljudi, pomalo zvuči nestvarno da se uopšte ne obaziru na virus. Tek kada je premijer Velike Britanije Boris Džonson upozorio da opasnost počeli su da se malo više paze, ali bojim se da će se kod njih biti velikih posljedica narednih dana - nastavio je Tomić.

Bez obzira na sve poteškoće koje su imali prethodnih dana smatra da je donesena ispravna odluka.

- Iskren da budem bilo je malo nelagodno boraviti u dvorani sa bokserima iz Italije, Španije, Francuske, pa i Njemačke, koji su za sada najviše pogođeni virusom. Uz sve to još boks je sport koji je pun bliskih kontakata, znoja, krvi - istakao je Tomić.

Još je nepoznato da li će turnir i kada biti nastavljen, ali ostaće zapisano da je Fetahović (kategorija do 69 kilograma) pobjedom nad Čehom Pavelom Polakovičem stigao do drugog kola, dok su ostali poraženi već na startu.

- Ako turnir bude nastavljen, Fetahoviću su potrebne još dvije pobjede do olimpijske vize. Ostali naši učesnici nisu imali ni sreće, ali je najvažnije da se nisu obrukali. Rahimić (do 63 kg) i Bošnjak (do 91 kg) poraženi su na preglasavanje, dok je Tomić (do 81 kg) otišao povrijeđen na turnir i nije mogao da pokaže koliko vrijedi - dodao je Tomić.

 

Izolacija

Generalni sekretar BS BiH Milenko Tomić svjestan je da će kao i bokseri Alen Rahimić, Adem Fetahović, Radenko Tomić i Džemal Bošnjak, te selektor Almedin Fetahović morati u izolaciju čim stignu na teritoriju Republike Srpske, odnosno BiH.

- Znamo šta nas čeka i spremni smo da izdržimo izolaciju, a nadam se da će ona biti kućnog tipa. Poručio bih svima da se pridržavaju propisanih mjera i jer će ovo veoma brzo proći. Vjerujem da ćemo svi mi iz ovog izaći još jači, ali i složniji - rekao je Tomić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana