Viktor Troicki novi selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije

B92
Foto: Teniski savez Srbije

Upravni odbor TSS-a je na sjednici 16.12.2020. na osnovu prijedloga komisije za izbor Dejvis kup selektora donio jednoglasno odluku, a ona je glasila da se za novog selektora u narednom četvorogodišnjem mandatu imenuje Viktor Troicki.

Predsjednik i Upravni odbor se ovom prilikom zahvaljuju Nenadu Zimonjiću na dosadašnjoj saradnji i postignutim rezultatima.

Viktor Troicki (rođen 10. februara 1986. u Beogradu) sa reprezentacijom Srbije osvojio je sve što se u tenisu može osvojiti – Dejvis kup (2010. kada je upravo on donio pobjednički poen Srbiji pod svodovima beogradske Arene savladavši Francuza Lodru trećeg dana finalnog meča, u posljednjem petom susretu koji je i odlučivao šampiona), Svjetski kup u Dizeldorfu (2009. i 2012), ATP kup 2019. u Australiji.

Talenat, kvalitet, upornost, veliki rad i vjera u sebe doveli su Troickog do članstva u eliti svjetskog tenisa i lansirali ga na 12. poziciju ATP liste 2011. godine (najbolji rang do sada).

Za Dejvis kup tim Srbije debitovao je u Moskvi 2008. u prvom kolu Svjetske grupe protiv reprezentacije Rusije kada je poslije velike borbe izgubio od Davidenka, prethodno pobijedio Tursunova.

Do sada od 40 odigranih mečeva u 24 susreta Dejvis kupa zabeležio je 24 pobjede i 16 poraza. U plej of susretu Srbije i Uzbekistana (septembar 2009) bio je prvi igrač Srbije i zabeležio je dvije pobjede.

Prvi meč za Srbiju u Dejvis kup takmičenju u 2010. godini odigrao je upravo Viktor Troicki. Reprezentacija Srbije prvo kolo Svjetske grupe za 2010. odigrala je kao domaćin protiv selekcije SAD-a.

U uvodnom meču ovog susreta Viktor je savladao Džona Iznera i doneo prvi poen Srbiji u tom meču koji smo na na kraju dobili 3:2. Bio je član deset najboljih juniora sveta.

U istoj konkurenciji odigrao je i finale Vimbldona, u dublu 2004. godine, na Otvorenom prvenstvu Amerike, u trećem kolu sprečio Francuza Gaela Monfisa da ispiše nove stranice istorije.

Francuz je te godine imao osvojena tri gren slem trofeja i još mu je nedostajao „US Open" da bi zaokružio veliki Gren slem što još nije pošlo za rukom nijednom teniseru još od vremena kada je to učinio Šveđanin Stefan Edberg.

Prvu profi titulu Viktor je osvojio 2004. godine na „fjučersu" u Srbiji, iste godine osvojio je i Ekipno zlato Starog kontinenta za našu zemlju u konkurenciji do 18 godina sa kolegama Đokovićem i Čonkićem. Odlikuje ga snažan servis, što je ujedno i najjači element njegove igre. Prvi proboj na ATP takmičenjima napravio je 2006. na turniru u Tokiju, iste godine osvojio je čelindžer u Darvadu i „fjučers" u Emiratima.

Prvo ATP finale obezbedio je u Vašingtonu 2008, gde je pobedio Amerikanca Endija Rodika, a u završnici je zaustavljen od Argentinca Del Potra. U 2009. godini Viktor je pored osvojenog čelindžera u rodnom Beogradu (Gemadž), na Svetskom kupu u Dizeldorfu podigao šampionski pehar sa zemljacima Tipsarevićem i Zimonjićem, u finišu sezone odigrao je finale ATP turnira u Bangkoku gde je u polufinalu savladao tada sedmi reket sveta – Francuza Congu, polufinale je zabeležio u Zagrebu.

Fenomenalni finiš sezone 2010, koji će da bude krunisan prvim finalom i titulom Dejvis kupa u istoriji Srbije, najavio je polufinalom na ATP turnir u Tokiju. Na prvu ATP krunu Viktor nije dugo čekao. Osvojio je sa Nemcem Kasom u dublu u Bangkoku.

Usledilo je dvostuko finale u Moskvi. I ponovo, prva ATP titula, ali sada i u singlu. Troicki se tako upisao među besmrtnike ATP tura. Sezonu 2011. "otvara" sjajnim rezultatima – finale ATP turnira u Sidneju i polufinalom u Roterdamu.

U Parizu na Otvorenom prvenstvu Francuske bio je na korak od plasmana u četvrtfinale. Posle velike borbe u 4. kolu Rolan Garosa 2011. zaustavljen je rezultatom 6:4, 6:4, 3:6, 2:6, 5:7 od tada četvrtog igrača planete Britanca Endija Mareja.

Na ATP turniru u Moskvi, gde je branio titulu osvojenu 2010. godine zaustavljen u finalu od zemljaka i kolege iz Dejvis kup reprezentacije Srbije Tipsarevića. Reprezentaciji Srbije u 2011. Viktor je doneo četiri pobede u singlu - u susretima sa Indijom i Švedskom.

Svetski kup u Dizeldorfu osvaja i 2012. sa kolegama Jankom i Nenadom.

Sezonu 2015. otvorio je osvajanjem ATP titule u Sidneju do koje je stigao iz kvalifikacija, odigravši i pobedivši u osam mečeva. Viktor se vratio u Dejvis kup tim Srbije u martu 2015. u meču prvog kola Svetske grupe protiv selekcije Hrvatske, posle skoro dve godine i poslednjeg meča koji je odigrao u nacionalnom dresu, bilo je to protiv Amerike aprila 2013. godine.

Zabeležio je dve pobede u Kraljevu u susretu Srbije i Hrvatske. Na ATP turniru u Štutgartu zaustavljen je u finalu protiv Španca Rafaela Nadala, odigrao je i polufinale ATP turnira u Londonu koji je prethodnica Vimbldona gde je Viktor stigao među 16 najboljih. Sezonu 2015. je završio na sjajnoj 22. poziciji ATP liste.

Start 2016. bio je u znaku odbranjenog trofeja u Sidneju, kao i finala ATP turnira u Sofiji. Usledilo je 4. kolo Rolan Garosa, polufinale Njinston-Salema i Čengdua. Igrao je za Dejvis kup tim Srbije u prvom kolu Svetske grupe protiv selekcije Kazahstana i doneo važan poen, učestvovao na Olimpijskim igrama u Rio de Ženeiru.

Na startu takmičarske 2017. odigrao je polufinale ATP turnira u Sidneju, osvojio ATP turnir u Sofiji u dublu u paru za kolegom iz reprezentacije Zimonjićem. Srbiji je doneo pobede u Dejvis kupu (protiv Rusije - pobedio Hačanova i Španije - pobedio Karenja Bustu).

Na Masters turniru u Šangaju nanizao je pobede nad svetskim top igračima: Šapovalovim, Timom, Iznerom, zaustavljen je u četvrtfinalu od Del Potra u tri seta.

Usledile su sezone 2018. i 2019. obojene povredama, time i rezultatskom stagnacijom.

Odigrao je finale čelendžera (trava) u Surbitonu 2019, igrao za Srbiju na završnom turniru Dejvis kup takmičenja u Madridu (novi format takmičenja Dejvis kupa od 2019) gde je od strane ITF-a (Međunarodne teniske Federacije) dobio nagradu za sve zasluge i učešća u Dejvis kup takmičenju.

Od naših tenisera ovu nagradu pre Viktora dobili su Novak Đoković, Janko Tipsarević, Nenad Zimonjić i počasni predsednik TSS, Slobodan Živojinović.

Troicki je na takmičarskoj profi sceni od 2003. godine. Najbolji rang u singlu (12. mesto na svetu) zabeležio je 06.06.2011, trenutno je na 201. poziciji. U dublu je 221, a najbolji plasman imao je oktobra 2010. kada je bio 49. na ATP listi. Oženjen je Aleksandrom sa kojom ima dve ćerke, Irinu i Dariju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana