Svetislav Pešić promovisao knjigu “Moja igra, moj put”: Nemoj da ulaziš u dvoranu ako nemaš znanje

Dušan Repija
Svetislav Pešić promovisao knjigu “Moja igra, moj put”: Nemoj da ulaziš u dvoranu ako nemaš znanje

BEOGRAD - U moru tako jakih i poučnih poruka koje su mogle da se čuju tokom promocije knjige Svetislava Karija Pešića “Moja igra, moj put” jedna od najjačih jeste: “Nemoj da ulaziš u dvoranu ako nemaš znanje”.

Aktuelni selektor košarkaške reprezentacije Srbije tu rečenicu izgovorio je pomalo šeretski i izazvao osmijeh na licu legendi srpske košarke koje su ispunile salu “Kraun plaze”. Čovjek koji je u karijeri osvojio gotovo sve što se moglo odao je i nekoliko tajni na tom putu. Nadovezujući se na riječi Dejana Bodiroge o pritisku koji je osjetio prelaskom u Barselonu, samo nekoliko dana nakon šampionskog slavlja u Indijanapolisu, Kari je rekao da uopšte nije osjećao pritisak.

- Stalno pričamo o košarci, uspesima, trofejima... a malo vremena posvećujemo priči o trenerima. Pogledajte ova lica ovde, pogledajte i selektore u našim drugim sportovima, odbojci, fudbalu, vaterpolu... To je nešto što nas izdvaja od ostalih. Siguran sam da Boža Maljković i Željko Obradović misle isto. Kod nas ne postoji pritisak. Ili znaš ili ne znaš. Ako znaš, uspećeš, ako ne znaš - nećeš. Često kažem tu rečenicu da ne treba ulaziti u dvoranu ako nisi svestan da znaš i možeš i držim se toga - rekao je Pešić.

Kroz karijeru, koja je počela prije bezmalo 40 godina, sa nizom opaski i lijepih momenata prisutne su proveli njegov sin Marko, Bodiroga i Vlade Divac, ljudi koji ga pamte po roditeljskom odgajanju i osvajanju medalja.

- Sećam se trenutka kada sam u novinama pročitao da sam kandidat za reprezentaciju 1987. godine. Kari nas je selektovao za kadetsko EP, bio je autoritet, ali nas je mimo znanja i košarke naučio da budemo profesionalci. Najviše smo mu zahvalni zbog toga jer smo to kasnije valorizovali. Indijanapolis je kruna svih nas. Zaista smo se spremali za te Amerikance i kada smo na poluvremenu videli da smo blizu, nije bila opcija da ne uspemo - prisjetio se Divac.

Kari je na tristotinak strana opisao svoj put, put kojim treba da idu mladi košarkaši kako se ne bi prečesto lomili kao trska koja brzo izraste.

- Do vrha se ne može stići liftom, već stepenicama. Kada sam počeo da pišem knjigu 2016. godine, mislio sam da je to smiraj moje karijere. Ipak, nove obaveze i izazovi nisu mi dali mira. Valjda je predsednik KS Srbije Predrag Danilović to video u meni i angažovao me da pokušamo da posložimo stvari - zaključio je Pešić.

Aplauz prepune sale u kojoj su se našli Željko Obradović, Boža Maljković, Dejan Radonjić, Nenad Krstić, Milivoje Karalejić, Dejan Tomašević, Dino Rađa, Marko Kešelj... dovoljno je rekao, jer je Karijeva karijera zaslužila da mu vjerujemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana