Sukobi na Maksimiru za kraj SFRJ

Tanjug
Sukobi na Maksimiru za kraj SFRJ

BEOGRAD - Na današnji dan pre tačno 30 godina, 13. maja 1990. godine, dogodili su se veliki neredi na stadionu „Maksimir“ uoči fudbalske utakmice između Dinama i Crvene Zvezde, koji su najavili kraj SFRJ.

Sa ove istorijske distance jasno je da su incidenti bili izrežirani, s obzirom na to da je neposredno pre toga na izborima pobijedio HDZ, što je automatski značilo i početak otcepljenja Hrvatske.

Zvezda je u Zagreb stigla kao šampion, očekivala se kvalitetna utakmica, ali došlo je do sukoba navijača i „čuvenog“ udaranja policajca od kapitena Dinama Zvonimira Bobana, koji su kulminirali prekidom.

Iz Beograda je u Zagreb stiglo oko 3.000 Delija predvođenih Željkom Ražnatovićem Arkanom, sa druge strane domaći „Bed Blu Bojsi“ spremno su dočekali sukob i prava je sreća što nije bilo žrtava.

„Straha za nas nije bilo jer, nismo očekivali da će se to dogoditi. Više smo bili šokirani. Kad je kamenje počelo da pada na teren, otišli smo u svlačionicu i većinu događaja videli tek kasnije na televiziji. Igrači Dinama su pričekali da se situacija malo smiri i zajedno smo napustili stadion. Svi smo mi bili veliki prijatelji, sportisti i do danas smo u odličnim odnosima“,, rekao je tadašnji Zvezdin kapiten Stevan Stojanović za „Indedž.hr.

Prema njegovim riječima igrači, koliko nisu bili svjesni šta se događa, toliko jesu da to nije potrebno.

„Nikad ni pre, ni posle nisam neku neugodnost doživeo u Zagrebu. Imam osećaj da se dugo vremena jedan balon punio i da se tog dana toliko naduo da je morao da eksplodira. Teško mi je kao sporisti dati odgovor zašto se to dogodilo baš toga dana, jer liga se igrala i sledeće godine, a onakvih nereda nije bilo. Danas, nakon 30 godina, mislim da neću pogrešiti ako kažem da se zna ko je to sve izrežirao i kome su neredi bili u interesu. Politici da, a nama sportistima ne“, istakao je Stojanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana