Stevan Stojanović, direktor fudbalske reprezentacije Srbije: Zaslužili smo da igramo sa najjačima u Evropi

Anadolija
Stevan Stojanović, direktor fudbalske reprezentacije Srbije: Zaslužili smo da igramo sa najjačima u Evropi

BEOGRAD - Fudbalska reprezentacija Srbije doživljava pravu renesansu pod vođstvom selektora Dragana Stojkovića Piksija. Poslije veličanstvene pobjede u Lisabonu i plasmana na Svjetsko prvenstvo u Kataru, sada je ostvaren još jedan podvig.

Sjajnom igrom u Oslu, Tadić i drugovi bacili su na koljena selekciju Norveške i plasirali se u "A" diviziju UEFA Lige nacija.

„Vratio bih priču na početak, kada je održan žreb za Ligu nacija, selektor Stojković je rekao da nam je cilj prvo mesto u grupi i plasman u elitnu diviziju evropskog fudbala. Igra koju su naši momci prikazali protiv Norveške, ali i na svim prethodnim utakmica, dokaz je da apsolutno zaslužuju da odmeravaju snage sa najjačim reprezentacijama na kontinentu. Svaka im čast", rekao je direktor A reprezentacije Srbije Stevan Stojanović.

Tokom proslave velike pobjede na terenu stadiona Ulevol, posebno je bio emotivan trenutak kada su Stojković i Stojanović poletili jedan drugom u zagrljaj.

„Piksi i ja se znamo više od 40 godina. Igrali smo zajedno u pionirskim selekcijama državnog tima, kasnije postali nerazdvojni drugari u Crvenoj zvezdi, a naše prijateljstvo nastavilo se i po završetku igračkih karijera. Kada smo došli u Fudbalski savez Srbije, zacrtali smo dva osnovna cilja, učešće na Mundijalu u Kataru i plasman u najviši rang Lige nacija. Sada smo oba cilja ostvarili i prirodno je bilo da prorade emocije. I kod njega i kod mene. Zaista nezaboravno veče u Norveškoj", istakao je Stojanović.

Sada slijedi ono najljepše, odmjeravanje sa najboljim reprezentacijama na završnoj smotri svjetskog fudbala u Kataru.

„Išli smo korak po korak. Čekali smo da se završe obaveze u Ligi nacija i sada možemo u potpunosti da se fokusiramo na Mundijal. Imamo tešku grupu, očekuju nas dueli protiv jako nezgodnih rivala kao što su Brazil, Kamerun i Švajcarska. Važno je da su momci shvatili da imaju kvalitet i da mogu da se nose sa svima. Ne razmećemo se izjavama i obećanjima, idemo u Katar da igramo našu igru, da budemo jedinstveni i kompaktni. Ukratko, da budemo na nivou iz kvalifikacija i Lige nacija", kazao je Stojanović i dodao da ga selektor nije iznenadio ofanzivnom igrom u odlučujućoj utakmici protiv Norveške.

„Jedini put kada me je stvarno iznenadio bilo je na početku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Portugala u Beogradu. Igrali smo tada protiv aktuelnog evropskog prvaka i osvajača Lige nacija, protiv jedne od najjačih reprezentacija na kontinentu i iskreno, očekivao sam nešto zatvoreniju varijantu. Ali selektor je izašao sa napadačkom formacijom i malo je falilo da iz dva gola minusa stignemo do sva tri boda. U Oslu me nije iznenadio jer je ovaj stil igre postao praksa, nešto po čemu je naša reprezentacija prepoznatljiva".

Totalna ofanziva podrazumjeva i sporadične šanse za protivnika, a jednu takvu već u prvom minutu osujetio je fantastičnom intervencijom jedan od junaka u timu Srbije, golman Vanja Milinković-Savić:

„Bavio sam se tim poslom i znam koliko celoj ekipi znači kada golman na početku utakmice zaustavi zicer protivnika. To ulije ogromnu dozu samopouzdanja i mnogo je lakše igrati u nastavku meča. Vanja je bravurozno intervenisao posle šuta Halanda, mada nije bilo uopšte jednostavno zaustaviti tako razantan udarac. Odbrana je i njemu ulila dodatnu sigurnost, branio je autoritativno, nije napravio nijednu grešku za 90 minuta. Zaista, sve čestitke na Vanjin račun", rekao je Stojanović.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana