Srpski košarkaš Milan Mačvan okončao igračku karijeru: Srce hoće, ali koljena ne mogu

Agencije
Srpski košarkaš Milan Mačvan okončao igračku karijeru: Srce hoće, ali koljena ne mogu

BEOGRAD - Srpski košarkaš Milan Mačvan objavio je da završava igračku karijeru u 31. godini zbog problema sa povredama.

Košarkaš koji je prošao mnogo toga u karijeri teško se odlučio na ovaj korak jer je košarci bio posvećen cijeli život.

- Dragi moji, došli smo do kraja igračkih dana, nažalost, moja kolena ne mogu dalje, košarka mi je dala sve, ali dao sam i ja njoj. Srce i hoće, ali zdrav razum kaže da je kraj. Želeo bih da zahvalim svima koji su imali uticaj na moju igračku karijeru, svim trenerima, saigračima i navijačima. Najveća moguća privilegija za jednog sportistu je da bude deo državnog tima i velikih klubova koji se bore za medalje i trofeje. Odluka je bila teška i komplikovana, ali zasnovana na racionalnom razmišljanju i najviše zbog mog fizičkog zdravlja. Teško je doneti odluku, ali sam miran i spokojan. Posle dve teške povrede sam već razmišljao o tome, ali nisam hteo da odem kao povređen igrač, već da pokušam da završim karijeru kao što sam je i počeo - kao pobednik i šampion. Odlučio sam se da odem u Japan, osvojili smo dva trofeja i sa te strane odlazim miran - rekao je Mačvan.

Prethodno je najavio da će saopštiti bitnu vijest i mnogi navijači Partizana ponadali su se da to znači povratak među “crno-bijele”, ali je sve to palo u vodu.

- Povratak u Partizan nije isključen, ali u nekom drugom vidu. Verujem da će mnogi biti razočarani i da će se osetiti šokirano, ali ukoliko ne mogu da pružim sto odsto, ako ne mogu da uživam, a ne mogu zbog svojih kolena, ne želim da varam ljude. Pokušao sam da ostanem pošten i da završim karijeru kako valja - kazao je Mačvan.

Zahvalio je svim klubovima u kojima je igrao i najavio da će ostati u košarci i indirektno potvrdio informaciju da će preuzeti ulogu sportskog direktora Virtusa iz Bolonje. Međutim, italijanska ekipa ekspresno je reagovala i demantovala imenovanje Srbina na pomenutu funkciju.

- Ostvario sam svoje dečačke snove, sve ono što mi je bilo bitno, osvajao trofeje i medalje, bio kapiten reprezentacije. Ostaću u košarci sigurno jer je ona moj život, ali u nekoj drugoj ulozi. Verujem da ću vrlo brzo znati svoju budućnost i da se nazire neki posao. Do sledećeg viđenja - poručio je Mačvan.

Klubovi

Profesionalnu karijeru Mačvan je počeo prije 13 godina u FMP-u, potom igrao za Hemofarm, a u dva navrata i za Partizan. Bio je član Makabija i Olimpije Milano, te Galatasaraja i Bajerna, u kojem je prije dvije godine doživio tešku povredu ligamenata koljena, da bi posljednju godinu odigrao za japanski Alaverk Tokio, gdje mu je trener bio Luka Pavićević. Mačvan je predvodio “zlatnu generaciju” 2007. koja je osvojila titulu juniorskog prvaka svijeta protiv SAD u Novom Sadu. Za seniorsku je debitovao pred EP 2009. u Poljskoj i odmah osvojio srebro, kao i 2017. u Istanbulu. Ima olimpijsko srebro (2016), te zlato sa Univerzijade u Beogradu (2009).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana