Srpski klubovi daleko iza šampiona Hrvatske kada je u pitanju prodaja igrača: “Vječiti” mogu da sanjaju Olmov transfer

Agencije
Srpski klubovi daleko iza šampiona Hrvatske kada je u pitanju prodaja igrača: “Vječiti” mogu da sanjaju Olmov transfer

ZAGREB - Dinamo je ponovo napravio odličan posao u vezi sa transferima i ljestvicu podigao na viši nivo kada su u pitanju klubovi iz bivše SFRJ.

 

Najveći biser zagrebačkog tima Dani Olmo dogovorio se o petogodišnjoj saradnji sa Lajpcigom koja bi u idealnim uslovima mogla da bude veća od 40 miliona evra. O toj sumi dva najveća srpska kluba mogu samo da sanjaju. Crvenoj zvezdi bile su potrebne tri sezone da dobaci do ovog iznosa, a Partizanu čak pet. Pred sezonu 2019/20. zajedno sa aktuelnim zimskim prelaznim rokom Zvezda je prodala igrače vrijednosti 8,95 miliona evra, što su podaci specijalizovanog sajta Transfermarkt. Pretprošle sezone prodali su igrače vrijednosti 24,05 miliona evra, kada su napravili odličan posao sa Nemanjom Radonjićem koji je prešao u Olimpik iz Marselja za 12 miliona evra. Za sezonu 2017/18. “crveno-bijeli” su prodali igrače za 14,05 miliona evra pa kad se podvuče linija, dođe se do iznosa od 47 miliona evra, mada treba da imamo u vidu da je ogroman broj igrača odlazio sa “Marakane”. Kada su u pitanju “crno-bijeli”, njima su bile potrebne četiri posljednje sezone. Za sezonu 2019/20. prihodovali su 14,9 miliona evra od transfera igrača, s tim što je Strahinja Pavlović ove zime otišao u Monako za deset miliona evra. Prošle su napravili transfere vrijedne 6,55 miliona evra, pretprošle 14 miliona, a tokom 2016/17. - 3,85 miliona evra.

Nasuprot njima, zagrebački tim je tokom posljednjih 20 godina prodao devet igrača vrednijih od deset miliona evra. Dosadašnji rekorder je Marko Pjaca koji je za 23 miliona evra prodat Juventusu, zatim Luka Modrić (Totenhem, 21), Filip Benković (Lester, 14,5), Marko Rog (Napoli, 13,5), Eduardo da Silva (Arsenal, 13,5), Vedran Ćorluka (Mančester siti, 13), Mateo Kovačić (Inter, 11), Dario Šimić (Inter, 11), Josip Brekalo (Volfzburg, 10). Španac Olmo biće jubilarni, deseti koji je vredniji od deset miliona evra i prestići će Pjacu na prvom mjestu.

“Bikovi” će Zagrepčanima za ofanzivnog veznog fudbalera odmah uplatiti 18,5 miliona evra, dok će za svakih 15 utakmica koje Olmo odigra za ekipu Julijana Nagelsmana platiti milion evra njegovom bivšem klubu. Dinamo ima pravo da naplati tri iduća plasmana Lajpciga u Ligu šampiona, svaki po dva miliona evra, dok će dobiti po dva miliona evra ukoliko ekipa dođe do šampionske titule. Ujedno, “modri” imaju pravo na 20 odsto narednog transfera pa je vrlo realno da od transfera Španca inkasiraju više od 40 miliona evropskih novčanica.

 

Ostali interesenti

Pored Lajpciga, u trku za Olmov potpis uključili su se Herta i Bajer iz Leverkuzena, ali od toga nije bilo ništa jer su pregovori sa Lajpcigom otišli predaleko. Interesovanje za njega pokazivali su Totenhem, Atletiko Madrid i Barselona, iz čije omladinske škole je stigao u Zagreb 2015. kada je imao 16 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana