Srbija u Istanbulu: Za bodove, za stvaranje kulta, za čuvanje vatre

PR
Srbija u Istanbulu: Za bodove, za stvaranje kulta, za čuvanje vatre

Utakmica u Istanbulu je i svojevrsna borba za opstanak za Orlove. Turska ili Srbija, selekcija koja večeras doživi poraz, ako poraza bude, biće na korak od ispadanja u Ligu C.

Da su tenzije visoke potvrđuje i kladionica Mozzart koja nudi izuzetno visoke kvote za ovaj meč.

Zatvara se oktobarski reprezentativni ciklus, a kako god da bude na kraju, dobiće pozitivnu ocjenu. Jer, Srbija je ispunila najvažniji cilj: plasirala se u finale baraža za Evropsko prvenstvo. Ostaje još novembarski korak...

Međutim, ne može baš sve da bude potaman kada je tim Srbije u pitanju... Samo što je proslavljena velika pobjeda nad Norveškom u Oslu (2:1) i razgorila se vatra u srcima navijača da kreću bolji dani za Orlove, uslijedio je poraz nasred Marakane od Mađarske (1:0). Ostao je zakucan Tumbakovićev tim na posljednje mjesto u grupi Lige nacija.

Da se ne bi sve vratilo u pređašnje stanje razočaranja i defetizma, Srbija večeras u Turskoj mora da igra i za bodove i za očuvanje vatre, nade i optimizma. Meč sa Škotskom je pred vratima (12. novembar), možda UEFA dozvoli i publiku na tribinama, pa bi značilo da se na taj duel koji donosi put na Evropsko prvenstvo poslije 20 godina ne ode sa dva uzastopna poraza.

OBA TIMA POSTIŽU GOL – KVOTA 1.95

Pobjednički mentalitet i kult reprezentacije, kao što kažu sami fudbaleri, gradi se uspjesima i pobjedama. A, Srbija osim ostvarene u Oslu, nema u 2020. godini nijednu. Poraz od Rusije je zaslužen, remi sa Turskom u Beogradu još i pozitivan splet oko okolnosti, jer je rival imao cijelo poluvrijeme igrača više, a protiv Mađarske moglo se i moralo makar do boda. Bilo je i sreće i nesreće, međutim, na tabeli stoji samo jedan bod i smiješi se karta za silazak u niži rang.

Liga nacija je stavljena u drugi plan naspram baraža, nikada to nije krio ni selektor Tumbaković. Pobrkana dva ciklusa takmičenja u kalendaru UEFA dovela su do toga da i Srbiji, kao i ostalim evropskim reprezentacijama, LN dođe kao poligon za testiranje, uigravanje... Ali, moglo je i to mnogo bolje da prođe da je bila bolja reakcija igrača na terenu. Igrali su i Mađari baraž, pa ih to nije spriječilo da drže drugo mjesto u grupi, igraju i Škoti pa sjede na čelu tabele u svojoj grupi. A, Srbija, makar na papiru, ima veći fond kvalitetnijih fudbalera od obje reprezentacije.

POLUVRIJEME ĆE ZAVRŠITI NERIJEŠENO – KVOTA 1.97

Utakmica u Istanbulu je i svojevrsna borba za opstanak za Orlove. Turska ili Srbija, selekcija koja večeras doživi poraz, ako poraza bude, biće na korak od ispadanja u Ligu C. Tačno tamo gdje je Srbija igrala u prvom izdanju. Oni uvijek spremni za kalkulacije će reći da je to i bolja varijanta, jer će se lakše doći do narednog Evropskog prvenstva.

Ali, cijena takvog zavaravanja je već jednom došla glave Srbiji. Kada je osvojila prvo mjesto u grupi sa Rumunijom, Crnom Gorom i Litvanijom, stvorila se slika da je tim perfektan, u pobjedničkom zanosu, da može da igra sa svima. A, onda je pukla petarda u Lavovu, četvorka protiv Portugalije u Beogradu. I postalo je jasno da dobri rezultati protiv slabijih ekipa ne donose ništa dobro, samo pogrešnu sliku o sopstvenim mogućnostima.

SRBIJA POBJEĐUJE TURSKU – KVOTA 2.90

Zato bi pobjeda nad Turskom večeras, a Mađari su pokazali da je to i te kako moguće (2:0), donijela višestruku korist Orlovima: sačuvala bi vatru za novembarsko finale, podigla bi je na treće mjesto grupe, a igračima bi donijela novi dah samopouzdanja i temelj za građenje pobjedničkog mentaliteta.

Gro ekipe iz Osla će biti ponovo na terenu, pa neka „odsviraju” još jednom one tonove kao iz Skandinavije. Jer, druga će se pjesma u tom slučaju čuti kada dođu škotska hrabra srca u Beograd.

Kompletnu ponudu kladionice MOZZART pogledajte ovdje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana