Srbija će pamtiti Dušana Dudu Ivkovića

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Komemoracija povodom smrti legendarnog košarkaškog trenera Dušana Dude Ivkovića održana je danas u Narodnoj skupšni Srbije u prisustvu porodice, prijatelja, poštovalaca i visokih državnih funkcionera.

Od trenera koji je Srbiji donio tri evropska i jedno svjetsko zlato, uz olimpijsko srebro, oprostio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je ponosan što je država imala takvog čovjeka i poručio da Ivković neće biti zaboravljen.

"Iako je fizički otišao, on nikada neće otići iz Srbije, niti će ga iko zaboraviti", poručio je Vučić.

O liku, djelu, sportskoj i ljudskoj zaostavštini jednog od najvećih evropskih košarkaških stručnjaka govorili su i slavni trener i Ivkovićev kum Željko Obradović, predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović i prijatelj porodice Ivković Predrag Pantović.

Komemoraciji su prisustvovali velikani srpske i svjetske košarke, poput Dragana Kićanovića, Dimitrisa Itudisa, Svetislava Pešića, Dejana Bodiroge, Novice Veličkovića, Dejana Tomaševića i Nikole Pekovića.

Dušan Ivković biće sahranjen sutra na Novom groblju u Beogradu, a sahrana je zakazana za 12.00 časova.

Ivković je umro u četvrtak, 16. septembra, u 78. godini. Iza sebe je ostavio suprugu Nevenku i sinove Petra i Pavla.

Osim Srbije, sa kojom je osvojio šest medalja na najvećim reprezentativnim takmičenjima, nekadašnjoj Jugoslaviji donio je dva zlata sa evropskih šampionata, titulu svjetskog prvaka i olimpijskog vicešampiona.

Na klupskom nivou dva puta je osvojio Evroligu sa atinskim Olimpijakosom, a ima još tri evroposka trofeja – po jedan sa Partizanom, grčkim AEK-om i Dinamom iz Moskve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana