Sportski svijet oprašta se od legendarnog trenera: Dudino nasljeđe ostaje da živi

Tanjug
Sportski svijet oprašta se od legendarnog trenera: Dudino nasljeđe ostaje da živi

BEOGRAD - Košarkaški i sportski svijet oprošta se od legendarnog košarkaškog trenera Dušana Dude Ivkovića.

Od jednog od najuspješnijih evropskih trenera svih vremena oprostili su domaći i inostrani klubovi, igrači, kao i cijela sportska javnost u Srbiji i Evropi.

Prvi čovjek Evrolige Đordi Bertomeu rekao je da je odlaskom Dušana Dude Ivkovića košarka izgubila jednog od pionira ove igre.

-Mi u Evroligi smo tužni što nas je Duda Ivković, bliski prijatelj i pravi velikan ovog našeg sporta prerano napustio. Nije pretjerano reći da je Duda uticao na evropsku košarku, jer odrastao u Beogradu, jednoj od kolijevki ovog sporta i mnoge ekipe je vodio do najvećih uspjeha. Čak i više od njegovih dostignuća, Duda će ostati zapamćen kao pravi vođa hiljada igrača i generacija trenera. Košarka je izgubila jednog od svojih pionira, ali nasljeđe trenera Ivkovića nastavlja da živi u Evroligi, kojoj je pomogao da se podigne tamo gde je danas - rekao je Bertomeu za sajt Evrolige.

Ivković je dva puta osvojio Evroligu sa Olimpijakosom.

 - Jugoslovenska, srpska i evropska košarka izgubile su veliko trenersko ime sa impozantnom biografijom i bogatim doprinosom košarci- izjavio je predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković.

Napominje da je Ivković svoje pregalaštvo i posvećenost pokazao u Grčkoj i u Rusiji.

- Ogroman doprinos Dušana Ivkovića jeste i u edukaciji mladih trenera kao i u organizaciji velikih košarkaških seminara jer je od samog osnivanja bio predsednik Udruženja košarkaških trenera Srbije - rekao je Maljković Tanjugu.
Maljković, koji je i sam kao trener ostavio dubok trag u evropskoj košarci, dodao je da su pod rukovodstvom Dude Ivkovića odgojene generacije mladih košarkaša i mladih trenera.

-Nakon smrti Dušana Ivkovića ostaje velika praznina. Svi akteri današnje košarke moraće da ulože svo svoje znanje i velike napore da tu prazninu popune. Ovom prilikom u svoje lične ime i u ime Olimpijskog komiteta Srbije izražavam saučešće supruzi Neni, kao i njihovoj deci, na velikom gubitku - poručio je Maljković.

Trasirao košarkaški put mnogih igrača i trenera

- Sa životne pozornice, sišao je legendarni Dušan Duda Ivković. Rano jutros, prestalo je da kuca srce velikog košarkaškog oca, čuvenog „Krstaša“, čoveka čije košarkaško nasleđe nije moguće opisati rečima. Član FIBA Kuće slavnih, legenda Evrolige, šampion Evrope, šampion ULEB kupa, šampion Saporta kupa, pobednik međunarodnog Kupa „Radivoj Korać“, šampion Jugoslavije, šampion Grčke, šampion Rusije, osvajač nacionalnih kupova Turske, Rusije, Jugoslavije i Grčke. Selektor reprezentacija SFR Jugoslavije i Srbije sa kojima je osvajao Svetsko i Evropsko zlato, Olimpijsko srebro, Evropsko srebro...Iznad svega, Duda Ivković je čovek koji je trasirao košarkaški put mnogih igrača i trenera ka najvećim dometima u istoriji ovog sporta - navodi se u oproštaju KK Partizan.

Od svog najvažnijeg trenera u istoriji kluba, oprostio se i grčki Olimpijakos.

-Najveći trener Olimpijakosa i jedan od najboljih u Evropi, veliki Dušan Ivković više nije sa nama. Legendarni Duda je otišao na dugo putovanje. Učitelju, hvala vam na onome što ste nam ponudili. Uvek ćemo te se sećati - naveo je Olimpijakos na svom sajtu.

-Hvala vam na svemu treneru, počivajte u miru - napisao je jedan od najboljih evropskih košarkaša Nikola Mirotić.

Od Dude Ivkovića, oprostio se i bivši reprezentativac Vladimir Štimac.

-Čovek koji mi je pokazao šta znači reprezentacija, disciplina i posvećenost. Dao mi je šansu da obučem taj sveti dres. Nemam reči koje mogu ovog čoveka da opisu. Hvala na svemu i neka vam je večna slava! - napisao je Štimac na društvenim mrežama.

I Moskovski CSKA oprostio se od legendarnog košarkaškog stručnjaka koji je preminuo u Beogradu u 78. godini.

Ivković je moskovski tim vodio od 2002. do 2005. godine.

-Otišao je jedan od najboljih trenera u istoriji svjetske košarke. On je bio prvi strani trener u istoriji CSKA. Duda je bio taj koji je uveo nove standarde u klub, modernu organizaciju koja je CSKA svrstala među najbolje klubove u Evropi. I po odlasku iz Moskve, Ivković je nastavio da prati crveno-plave, sa kojima je osvojio tri titule prvaka Rusije i Kup ove zemlje - napisali su iz CSKA na svom sajtu.

Aktuelni trener Moskovljana Dimitris Itudis kaže da je ovo veoma tužan momenat za njega.

-Teško je naći prave riječi. Duda je imao divnu suprugu Nenu i sinove Petra i Pavla, a ja sam se osjećao kao njegov sportski sin. Bila je velika čast i privilegija poznavati takvog trenera i osobu i uvijek ću pamtiti savjete koje sam dobio od njega. Prijateljstvo sa njim je bilo neprocjenjivo, kao i podrška i povjerenje koje sam dobijao od Dude. Ovoga ljeta sam bio sa njegovim sinom Pavlom na Halkidikiju i planirali smo da se okupimo u Beogradu ili Moskvi...Moje iskreno saučešće porodici Ivković i svima koji su poznavali Dudu - rekao je Itudis.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana