Snaga Srbije je pod košem

Priredio: Ivan Dragičević
Snaga Srbije je pod košem

Beograd - Sada je potpuno jasno da će reprezentacija Srbije igru na Svjetskom prvenstvu u Kini bazirati na visokim igračima. I nije razlog samo prisustvo Nikole Jokića kao najboljeg centra planete, već broj opcija koje selektor Aleksandar Đorđević ima u reketu.

Povredom Miloša Teodosića, pa zatim i Dragana Milosavljevića, jasno je da će “orlovi” na Mundobasketu imati četiri centra, baš kao u Španiji prije pet godina. Tada je Srbija došla do srebra, u prvom pohodu sa Đorđevićem. Legendarni as srpske košarke nacionalni tim kao trener vodi petom velikom takmičenju, a ni ovaj put nije moglo bez problema. Otkaza nije bilo, svi su shvatili važnost Svjetskog prvenstva, ali i momenat da Srbija ima tim sa najvećim potencijalom u posljednjih 15 godina. Povrede ipak nisu izostale, glavni kreator i Teodosić propustiće završni dio priprema u Kini. Kapiten nije juče otputovao sa saigračima, a 99 odsto neće biti ni na završnom turniru, pa je traku preuzeo Miroslav Raduljica, koji će, uz pomenutog Jokića, Bobana Marjanovića i Nikolu Milutinova, činiti najjaču centarsku liniju na prvenstvu.

- Uvek se računa na nepredviđene stvari. Zadovoljan sam koncepcijom tima. Imamo šest spoljnih i šest visokih igrača, kao u Španiji. Imamo ideje da pomerimo neke igrače na druge pozicije koje mogu da pokriju. Imamo impozantnu visinu i fizičku prednost. U glavi imam neke zamisli iz kojih bismo mogli da dobijemo dobre stvari. Nemanja Bjelica može da bude veoma koristan, probali smo ga na poziciji tri jer ima izuzetan dribling i kreaciju iz driblinga. Mnogo ideja se izrodilo iz utakmica i treninga. Imamo sistem koji je prepoznatljiv i koji nam daje samopouzdanje, ali i rezultat - rekao je Đorđević.

Odlazak “orlova” u Kinu bio je veoma emotivan. Na ispraćaju je bio i Teodosić, koji još nosi zaštitnu čizmu. Đorđević se dotakao situacije u svjetskoj košarci koja ne ide naruku ni igračima, ali ni ljudima koji vole košarku jer svako veliko takmičenje reprezentacija propusti veliki broj igrača.

- Moramo da napravimo pritisak da kalendar bude promenjen i usklađen. Na to nas je naterala Gagijeva povreda. Košarka se igra na terenu, a ne u kancelariji. Mnogo se traži od igrača, nastup za reprezentaciju jeste čast, ali kada se desi nešto ovakvo, onda se pojavi strah i kod drugih. To moramo da rešimo zajedno, mi iz federacija i ljudi koji vode i brinu o košarci. Dvorane pune asovi, a to je nemoguće bez Teodosića, Valančijunasa ili Adetokumba. Odlazio sam nekoliko puta do Ženeve, iznosio svoje lične stvari. Jedna od stvari za koje se zalažemo je da reprezentacije na takmičenjima imaju po 14 igrača. To bi značilo taktički, a kamoli u ovakvim situacijama - objasnio je Đorđević.

Srbiju do početka Mundobasketa očekuju još tri utakmice. U te tri provjere protiv Italije, Novog Zelanda i Francuske Đorđević će moći da isproba sve opcije.

- Italiju smo pobedili u Atini s velikom razlikom, ali to nije realna slika. Tamo su bili bez tri najbolja igrača, to je nerealna pobeda koja može da nas poljulja. Ne sme da nas zavara taj ubedljiv trijumf. Očekujem potpuno drugačiju utakmicu, što bi nam dobrodošlo. Novi Zeland mnogo poštujemo, njihov stil igre i privrženost dresu. Biće to dobra priprema za Filipine, koji igraju na sličan način. Francuzi su izgubili dva igrača iz startne petorke, tu mora da bude stavljen znak pitanja - rekao je Đorđević.

 Reakcija ka FIBA

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević obratio se Svjetskoj košarkaškoj federaciji, gdje je poruka bila adresirana i ostalim zemljama. U toj poruci osnovni zahtjevi su da reprezentacijama bude dopuštena registracija 14 igrača umjesto dosadašnjih 12, te da kalendar takmičenja bude prilagođen kako bi bile smanjene povrede igrača.

Lučić i dalje rovit

Stanje sa povredom Vladimira Lučića je bolje, ali i dalje se oporavlja od rupture mišića. Trebalo bi da bude potpuno spreman za najviše sedam dana, tako da sigurno neće igrati prvu pripremnu utakmicu u Kini protiv Italije, koja je na programu u petak. Đorđević je govorio da je Lučić želio da igra i u Kaunasu, što govori o ogromnoj želji svih igrača da se žrtvuju za nacionalni tim.

 

Saletovi aduti

Plejmejkeri

Stefan Jović

Vasilije Micić

 

Bekovi

Bogdan Bogdanović

Marko Gudurić

 

Krila

Vladimir Lučić

Marko Simonović

 

Krilni centri

Nemanja Bjelica

Stefan Birčević

 

Centri

Nikola Jokić

Boban Marjanović

Nikola Milutinov

Miroslav Raduljica

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana