Slaven Bilić govorio o ratu, raspadu Jugoslavije i odlasku iz Splita

B92
Slaven Bilić govorio o ratu, raspadu Jugoslavije i odlasku iz Splita

Slaven Bilić, hrvatski fudbalski trener, govorio je o putu od Splita do Vest Bromiča.

Bilić već dugi niz godina radi uspješno u vrhu svjetskog fudbala, počevši karijeru u Hajduku iz Splita.

Trenerske vode vodile su ga preko reprezentacije Hrvatske, Lokomotive iz Moskve, Bešiktaša i Al-Itihada, sve do Vest Bromič Albiona gdje je danas.

Pedesetjednogodišnjak iz Splita je u opširnom intervjuu govorio o svojim počecima.

"Imali smo dobro obrazovanje i dobar život. Otac mi je bio doktor ekonomskih nauka i bili smo poprilično bogati, pa smo zato brat i ja išli u dobre škole i zato sam završio pravo. Škola nam je u djetinjstvu bila na prvom mjestu, ali je otac takođe bio zaluđen fudbalom", počeo je priču Bilić za "Skaj" i nastavio:

"Imali smo dobar život, da budem iskren, ali smo željeli svoju državuu i ta ideja se javila kada je došlo do raspada SSSR-a, u našem gradu je vladala ratna atmosfera. Rat je suštinski bio 60-70 kilometara od Splita, a u njemu, hvala Bogu, samo par nedjelja. Niko iz naše porodice nije bio u vojsci, ali je tadašnji predsjednik (Franjo Tuđman) rekao da sportisti moraju da budu ambasadori Hrvatske, tako da smo nastavili da igramo fudbal".

Bilić je rodni grad napustio napustio 1993. godine, kada je iz Hajduka prešao u Kalrsrue za koji je nastupao naredne tri godine.

"Tada smo svi koji smo mogli otišli u inostranstvo. Ja sam otišao u Njemačku, neki su otišli u Italiju, pa i Englesku. To se sve dešavalo ranih 90-ih kada engleska liga nije bila toliko otvorena za strance. Mi smo tada bili ambasadaori Hrvatske. Onda smo počeli da igramo za reprezentaciju i bili dobri na Evropskom prvenstvu 1996. sa Davorom Šukerom, Zvonimirom Bobanom i ostalima. Ponosno smo predstavljali svoju zemlju", ističe Bilić.

Bilićeva igračka karijera trajala je 12 godina i onda je počela trenerska, u Splitu, a 2017. se vratio u Vest Hem, gdje je igrao jedne sezone.

Tu je proveo dvije sezone, zatim jednu godinu radio u Al-Itihadu, a sada pokušava da VBA vrati u Premijer ligu.

"Kada sam bio u Vest Hemu dosta sam gledao Čempionšip, to jednostavno ne možete da ignorišete. U posljednjih sedam-osam godina u toj ligi je počeo da se igra dobar fudbal. Dosta je čvrsto, sviđa mi se. Bio sam u Premijer ligi i dosta igrača koji su sada u Čempionšipu može da ima odličnu karijeru i u rangu iznad. Definitivno i nekoliko igrača Vest Broma. Dosta njih", zaključio je hrvatski stručnjak.

Bilićev tim igra jako dobro i trenutno zauzima drugo mjesto Čempionšipa, sa utakmicom manje od Lidsa Marseja Bjelse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana