Selektor BiH Bilal Šuman: Odbrana odlična, napad ispod nivoa

Siniša Kotaraš
Selektor BiH Bilal Šuman: Odbrana odlična, napad ispod nivoa

SARAJEVO - Selektor rukometaša BiH, koji su se juče vratili sa Evropskog prvenstva, Bilal Šuman ocijenio je da je nastup u Norveškoj mogao biti i bolji i lošiji.

S obzirom na uslove u kojima su radili, odnosno stanje u rukometu koje se koliko-toliko normalizovalo tek u posljednjih godinu dana, sam plasman na Evro je veliki uspjeh. Uprkos tri poraza, ni igra u Trondhajmu nije bila toliko loša.

- Nemam nikakvih zamjerki na igru i ponašanje reprezentativaca. Pokazali su veliku želju, nije nedostajalo borbenosti i volje pa su, možda, u toj nekoj velikoj želji i pregorjeli. Ono što je važno, to je da smo napokon osjetili kako izgleda biti učesnik Evropskog prvenstva, tako da sada imamo i to iskustvo - naglasio je Šuman.

On je istakao da je u svim utakmicama bio vidljiv potencijal koji posjeduju rukometaši BiH, te da se nada da će takmičenja koja dolaze to i dokazati.

- Možda je sve ovo moglo biti i bolje u rezultatskom smislu, a još uvijek stojim iza svoje izjave da ova reprezentacija ima kvalitet i potencijal da bude učesnik svih velikih takmičenja. Vidjelo se u Trondhajmu mnogo dobrih stvari, ali i onih koje u budućnosti moramo da ispravimo. Ono što je bilo dobro i čime sam zadovoljan, to je jaka odbrana, pogotovo u igri “šest na šest”, i tu smo namučili sve naše rivale. Takođe, i golmani su bili na visini zadatka, a ono na čemu moramo da radimo u narednom periodu je pozicioni napad, te nastojanja da smanjimo zaista zabrinjavajuće veliki broj tehničkih grešaka - rekao je Šuman.

Ujedno, selektor je već sada najavio da će uskoro u dresu reprezentacije zaigrati i neki novi igrači.

- Sigurno je da će uskoro biti novih lica u reprezentaciji. Eto, Muhamed Toromanović je odlučio da se oprosti od reprezentacije i na njegovom mjestu ćemo morati potražiti nova rješenja, a već sada se nameću i neki mlađi momci. Naš cilj i vizija za budućnost je da napravimo kontinuitet igranja na velikim takmičenjima kako bismo nekada mogli da se plasiramo i u drugu rundu - dodao je Šuman.
 

Grahovac među najboljima

Golman rukometne reprezentacije BiH Nebojša Grahovac nalazi se među tri najbolja golmana nakon prvog kruga Evra. Čuvar mreže francuskog Šartra je u tri utakmice grupe D zaustavio 12 od 30 šuteva, koliko je upućeno prema njegovo mreži, te imao 40 odsto procenata uspješnosti.

Ispred njega su samo Andreas Palicka iz Švedske sa 42, te Rodrigo Korales iz Španije sa 41 odsto uspješno zaustavljenih šuteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana