Šabac i Obrenovac dio biciklističkog karavana trke “Beograd - Banjaluka”

G.S.
Šabac i Obrenovac dio biciklističkog karavana trke “Beograd - Banjaluka”

ŠABAC - Domaćini cilja i starta etapa na UCI biciklističkoj trci “Beograd - Banjaluka” po prvi biće Šabac i Obrenovac, a danas su sa orgazatorima trke i zvanično potpisali ugovor.

Šabac će biti cilj prve etape koja startuje 22. aprila sa Trga republike u Beogradu. Gradonačelnik Aleksandar Pajić zadovoljan je proširenjem saradnje i činjenicom što će grad na Savi ugostiti karavan koji broji više od 400 članova, uključujući bicikliste iz 35 zemlja, prateće osoblje, medije, zvanice Svjetske biciklističke unije... 

- Šabac je uvek bio deo kroz koji se prolazilo, uvek bio spona, a sada će prvi put biti jedan od četiri etapna cilja. Veliko je zadovoljstvo što će se to desiti baš 22. aprila kada slavimo dan našeg grada. Veliko nam je zadovoljstvo što je jedan od naših najvećih biciklista svih vremena Saša Gajičić, naš sugrađanin, u organizaciji trke i to je jedan od najvećih razloga što smo  odlučili da u našem gradu bude cilj prve etape. Kao gradska uprava, izdvajamo značajna sredstva za sport kako bismo opravdali epitet 'grad sporta'. Ne sumnjam da ćemo biti odličan domaćin i da ćemo uspešno promovisati zdrav način života i odličnu saradnju sa Republikom Srpskom - rekao je Pajić.

Nemanja Pajić predsjednik Skupštine Šapca dodao je da je ovaj događaj nešto što su dugo očekivali.

- Odavno smo potajno želeli da se ozbiljno uključimo u organizaciju ove trke koja ima nemerljiv značaj sa više aspekata. Prošle godine smo bili prolazni cilj, a sada domaćin cilja prve etape. Ne sumnjam da ćemo biti odličan domaćin i da će svi učesnici poneti lepe uspomene iz našeg grada - rekao je Pajić.

I Obrenovčani, su srećni što će u njihovoj opštini prvi put biti startno mjesto. 

- Imamo izuzetnu saradnju sa opštinama iz Republike Srpske, jer smo se bratimili sa čak šest opština. Zato je na neki način ovo prirodan sled događaja i nešto što će samo dodatno ojačati neraskidive veze. Osim toga, imamo šta da ponudimo gostima i jedva čekamo da ugostimo biciklistički karavan. U proteklom periodu uradili smo mnogo kada su u pitanju biciklističke i trim staze, pa se nadamo da će posle ovakvog događaja one biti tesne da prime sve naše građane - rekao je predsjednik gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Direktor trke Vladimir Kuvalja zahvalio se čelnicima oba grada naglasivši da bez njihove pomoći i razumijevanja ne bi bilo moguće organizovati ovakav događaj, naročito u vremenu pandemije virusa korona. 

- Srećan sam što iz godine u godinu imamo više gradova zainteresovanih za domaćinstvo. Sa jedne strane, prepoznali su benefite koje donosi trka, a sa druge, velika je stvar što smo uspjeli da produžio trku sa dva na četiri dana. Veliku podršku imamo i od vlada obje zemlje, te ministarstava sporta koji su nam vjetar u leđa - rekao je Kuvalja.

Prva etapa trke na programu je 22. aprila od Beograda do Šapca, druga je dan kasnije od Obrenovca do Bijeljine, a biciklisti će kao i prethodnih 14 godina granicu između Srbije i Republike Srpske preći bez zaustavljanja. Treća kraljevska etapa startuje 24. aprila iz Bijeljine, a završava u Vlasenici, dok je posljednja na programu 25. aprila od Prijedora do Banjaluke.

- Prijavljeno je 25 ekipa, što je maksimalan broj. S obzirom da smo prošle godine bili jedni od retkih koji su održali trku u vremenu kada ih je odgođeno više od 80 odsto u svetu, ove godine smo dobili još više zahteva. Imamo dve pro kontinental ekipe, i mislim da trka nikada nije bila kvalitetnija - rekao je sportski direktor trke Ivan Stević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana