Rukometni savez BiH za sada jači od EHF: Tri kluba moraju da budu izbačena iz lige

Dušan Repija
Rukometni savez BiH za sada jači od EHF: Tri kluba moraju da budu izbačena iz lige

BANjALUKA - Kako su rukometaši Gračanice Halil Šahdanović, Maglaja Edo Mehinagić i Izviđača Nikola Primorac registrovani u RS BiH i dobili licencu za nastup u Premijer ligi tek 19. februara, a igrali za ove klubove ranije ove i prošlih sezona, jasno je da u pitanje dolazi regularnost cijelog tekućeg prvenstva BiH, ali i prethodne sezone.

Naime, trojica igrača nastupali su bez važećih sertifikata jer su njihovi klubovi iskoristili “dobre veze” ili nemar zaposlenih u RS FBiH prilikom njihovog povratka iz inostranstva, te ih registrovali, iako su se oni i dalje vodili kao članovi rukometnih saveza Austrije, Katara i Mađarske. To je na kraju potvrdila i Evropska rukometna federacija (EHF), a “Glas Srpske” je u posjedu prepiske, odnosno odgovora iz evropske kuće rukometa još iz novembra 2019. godine, u kojem se navodi da Šahdanović nema pravo nastupa za Gračanicu ili bilo koji drugi klub jer nije izbrisan iz RS Austrije. Iz toga možemo da zaključimo da su se i igrač i ljudi koji vode Gračanicu svjesno oglušili o propise. To su primijetili čelnici RK Borac m:tel, koji su poslije meča dva tima u okviru osmog kola podnijeli žalbu na njegov nastup, ali se ispostavilo da su to morali da urade prije utakmice. Žalba je zbog toga odbačena kao neosnovana, ali se klupko polako počelo odmotavati. Iako EHF za ovakve slučajeve predviđa kaznu od 0:10 za tim koji u svom sastavu ima nepravilno registrovanog igrača i novčanu kaznu do 15.000 evra, ništa od toga nije bilo dovoljno da RS BiH donese odluku u sladu sa pravilima EHF. Na sjednici Upravnog odbora održanoj u ponedjeljak nijedna inicijativa ili sugestija predstavnika srpskog naroda nije bila prihvaćena. Vidjećemo da li će predstavnici druga dva naroda koji godinama pozivaju na propise i pravilnike, inače stare i po 20 godina, sada zaista postupiti onako kako nalaže krovna kuća rukometa iz Beča. Rukometni klubovi Drina i Goražde podnijeli su žalbu na nastupe Mehinagića i Primorca, a Borac najavio žalbu na odluku da utakmica sa Gračanicom bude registrovana rezultatom kojim je završena (24:21 u korist Gračanice). Ukoliko ne bude novih manevara predstavnika druga dva saveza, član 83 pravilnika o propozicijama moraće da bude primijenjen. On kaže da komesar takmičenja ima pravo i obavezu da poništi utakmicu čak i na koju nije izjavljena žalba ako se dogodi nešto što je u očiglednoj suprotnosti sa pravilima igre, pravilnicima RS BiH i propozicijama, a što je od odlučujućeg značaja za konačan ishod utakmice. Dalje, ako sve bude rađeno u skladu sa propisima, jasno je da Gračanica, Maglaj i Izviđač treba da budu izbačeni iz lige, što se automatski dešava ukoliko klub dva puta bude kažnjen sa 0:10. Predsjednik Rukometnog saveza BiH Slobodan Zadro juče nam je kratko rekao da ne može da komentariše žalbe Drine i Goražda jer ih još nije vidio, ali je priznao da je situacija prilično zamršena. Ipak, na našu konstataciju da je liga neregularna, baš kao i prethodna, upitao je:

 

 

- Da li to znači da treba da poništimo prvenstvo? Kako bi bilo kada bi se poništavale sve odluke retroaktivno kada se utvrde neke greške - upitao je Zadro, pa smo mogli da zaključimo kakve će odluke “gurati” na narednoj sjednici Upravnog odbora.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana