Rekord Lazarova: Postigao golove u četiri različite decenije

dnevnik.hr
Rekord Lazarova: Postigao golove u četiri različite decenije

Kiril Lazarov i s 40 godina na leđima lider je svoje Sjeverne Makedonije, koja je upala u na Svjetsko rukometno prvenstvo 2021. nakon što je odustala Češka.

Prvu utakmicu Makedonci su odigrali protiv Švedske i izgubili s uvjerljivih 32:20, ali Lazarov je ispisao istoriju rukometa - postao je prvi igrač koji je postigao gol na svjetskom prvenstvu u četiri različite decenije.

Da rekord bude još "luđi", nevjerovatan niz počeo je i završio na istom mjestu - u dvorani u Kairu.

Lazarov je baš na tom mjestu na SP-u 1999. zabio prvi gol Saudijskoj Arabiji, a sad je 21 godinu kasnije zatvorio krug.

Naravno, ne bi to Kiro da se zaustavio na samo jednom golu. Dao ih je pet i pridodao pet asistencija, dakle bio je direktno uključen u pola golove svoje reprezentacije.

Zaista impozantan uspjeh ponajvećeg igrača u istoriji ove igre. Lazarov je proveo ukupno pet godina u Zagrebu, koji je bio njegov prvi inostrani klub - kao 20-godišnjak stigao je iz makedonskog Pelistera.

Pored toga, u Hrvatskoj je srušio rekord za najviše golova na jednom svjetskom prvenstvu - 2009. postigao ih je čak 92 na turniru. Rekorder je i na evropskim smotrama - 2012. u Francuskoj postigao je 61 gol. Na klupskom nivou 2015. postao je prvi igrač koji je probio granicu od 1.000 golova u Ligi šampiona.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana