Ratko Đurković oduševljen igrama svojih zemljaka na EP za rukometaše: Crna Gora više nema limite

Dušan Repija
Ratko Đurković oduševljen igrama svojih zemljaka na EP za rukometaše: Crna Gora više nema limite

BEOGRAD - Novi trener rukometaša Crvene zvezde Ratko Đurković sa uživanjem prati Evropsko prvenstvo jer je selekcija njegove Crne Gore najveći hit, te poručuje da za momke Zorana Roganovića više ne postoje limiti.

Crnogorci su u Mađarsku stizali u etapama zbog ogromnih problema sa virusom korona, pa su već u startu bili prežaljeni pošto Roganović svakako ima mnogo manju bazu čak i od selekcija u regionu, a da ne pričamo o najvećim rukometnim silama. Ipak, napravili su prvo malo čudo protiv Slovenije i Sjeverne Makednonije, a onda u drugoj rundi takmičenja odučili od rukometa velikog favorita Hrvatsku.

- Igra koju prikazujemo je nešto najbolje što je Crna Gora ikada imala. Momci su sazreli i shvatili koliki kvalitet imaju, a što je najvažnije, vjerovali su u to. Bilo je problema, korone, kao kod svakoga, ali je uvijek provijavao optimizam da mogu da iznenade. Slovenija je bila injekcija samopouzdanja, a onda se desila Hrvatska. Ne znam u kom elementu sam više uživao - odbrana, tranzicija, napad, fanatična borbenost. Bila je to sadržina svega lijepog što rukomet može da ponudi - u dahu je rekao Đurković.

Nekadašnji trener Borca podvlači da ovdje nije kraj. “Sokolovi” u subotu igraju vrlo važan meč protiv drugog najvećeg iznenađenja prvenstva - Holandije, a u slučaju novog trijumfa mogli bi da se umiješaju u borbu za polufinale.

- To je meč za koji niko nije mogao da pretpostavi da će biti toliko važan. Holanđani igraju nevjerovatan rukomet, konstantno ubrzavaju igru svih 60 minuta, opasni su u napadu iz prvog talasa. Kai Smits i Branko Vujović su desni bekovi koji su ostavili najbolji utisak. Smits ima veliki kvalitet i sigurnost. Iako sam Crnogorac i imam ogromne emocije, trudim se da realno gledam na stvari i mislim da imamo veliku šansu. Kada sami sebe ubijedite da ste moćni, onda nemate limite. Vjerujem i nadam se da ćemo pronaći način da ih usporimo i zaustavimo njihovog srednjeg beka Luka Stajnsa koji pravi darmar svakoj odbrani - naglasio je Đurković.

Velikog udjela u sjajnoj seriji Crnogoraca ima i golman Nebojša Simić.

- On pravi čuda. Mislim da je golman koji je skinuo najviše čistih šuteva. Samo je prvo poluvrijeme protiv Makedonije bilo škakljivo, a u svim ostalim je bio na vrhunskom nivou. Hrvatima je “ušao u glavu”, počeli su da ga se plaše i sigurno je da mu je samopouzdanje na maksimumu - naglasio je Đurković.

Priznaje da nije očekivao ovako kvalitetan rukomet na prvenstvu zbog svih problema sa virusom korona, a krug favorita za polufinale proširuje za jednu ili dvije reprezentacije.

- Uvijek su tu Francuska, Danska, Španija, Švedska, ali bi bilo lijepo kada bi neko iz sjenke dohvatio polufinale. Vjerujem da je to moguće - zaključio je Đurković.

Đerona mora da ostane

Nekadašnji reprezentativac SR Jugoslavije priznaje da je više očekivao od Srbije, ali naglašava da bi Toni Đerona morao dobiti podršku svih struktura u savezu.

- Srbija je podbacila u odlučujućem meču sa Hrvatskom. Ova Hrvatska nije bolja, to je moje mišljenje, ali... Realizacija nije bila kako treba, škripalo je u napadu, a onda je bilo nemoguće “vaditi” se protiv Francuza. Smatram ipak da Đerona mora nastaviti posao. Previše je potrošeno trenera u posljednjih desetak, 20 godina. Mora da postoji povjerenje, dogovor i plan rada i da se gura. Rezultat će sigurno doći - rekao je Đurković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana