Rat za titulu i Evroligu

G.S.
Rat za titulu i Evroligu

BEOGRAD - Tamo gdje su stali prije dvije godine košarkaši Crvene zvezde i Budućnosti nastaviće u nedjelju (18.30), kada je na rasporedu prva od minimalno tri, a maksimalno pet bitaka za titulu šampiona ABA lige i specijalnu pozivnicu za nastup u Evroligi.

Time će biti nastavljen “košarkaši rat” između Beograđana i Podgoričana, koji traje već nekoliko sezona i po tome je zasjenio “vječiti derbi”. Doduše, ovaj put u uvertiri nije bilo pretjerano teških riječi sa bilo koje strane, ali poznajući situaciju, sigurno će biti mnogo tenzija. Realno je očekivati i po nekoliko stotina gledalaca, bez obzira na epidemiološke mjere i zabrane okupljanja koja postoje u obje države. Biće to i novi okršaj Dejana Radonjića i Dejana Milojevića. Iskusniji strateg je bio bolji u finalu tokom sezone 2015-16. kada je Milojević vodio Megu, a sada je na klupi podgoričkog tima. Oba susreta ove sezone Zvezda je izgubila, a ima problema pred ovaj susret jer je nastup Korija Voldena pod znakom pitanja, dok se vraća oporavljeni Marko Jagodić Kuridža.

- Budućnost cele sezone igra odličnu košarku, kako u ABA ligi, tako i Evrokupu. Dobro je selektirana i ima dosta igrača koji su već bili deo plej-ofa. Sada je vodi Dejan Milojević, koji već dugi niz godina ima odlične rezultate, što im je još jedan jak adut. Imamo iskustva i znanja kako da se spremimo za kratko vreme. Uostalom, cela sezona nam je takva. Na sve to, odlično se poznajemo. Igrači, treneri i sve ostalo. Nema tu preteranih tajni. A što se tiče problema, oni nas prate gotovo cele sezone. Kao i većinu timova, što zbog “kovida”, što zbog povreda. Cela godina je čudna, sve je naopako. Ipak, ta priča je sada nebitna. Igra se finale, najvažniji deo sezone i svi moramo dati sve što imamo - kazao je krilni košarkaš Zvezde Dejan Davidovac.

Iako jedan od najboljih košarkaša Budućnosti, Nikola Ivanović smatra da im nije prijatno doći u Beograd, a njegov trener smiruje tenzije.

- Mislim da su i Zvezda i Budućnost dovoljno pametni da vide da ono što se događalo pre nekoliko godina ne bi trebalo da se dešava na sportskim terenima. Bilo bi stvarno glupo da se ne nauči na takvim greškama. Ne očekujem takvu situaciju - kazao je Milojević.

Finalna serija se igra na tri dobijene utakmice. U prva dva susreta, 16. i 18. maja, domaćin će biti Crvena zvezda, u Podgorici će biti igrano 22. i 24. maja, ukoliko bude potrebe za četvrtim mečom. Eventualna majstorica zakazana je za 28. maj u Beogradu.

Izbacivanje navijača

Sportski direktor ABA lige Milija Vojinović kazao je da prisustvo publike u dvoranama nije u nadležnosti ABA lige i ono će zavisti isključivo od epidemioloških mjera koje su na snazi u svakoj od zemalja.

- Tokom finala plej-ofa jedino ograničenje koje je Liga propisala je zabrana prisustva publike u parteru. Od finala plej-ofa se očekuje da bude kruna sezone. U slučaju vređanja aktera i pogrdnih povika sa tribina, sudije će samostalno ili na sugerisanje delegata biti dužne da prekinu utakmicu i upute upozorenje, a imaće i mogućnost da zatraže i pražnjenje dvorane - rekao je Vojinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana