Rastko Stojković, nekadašnji kružni napadač Srbije  za "Glas Srpske": Lijepljenje dresa slika i prilika srpskog rukometa

Siniša Kotaraš
Rastko Stojković, nekadašnji kružni napadač Srbije  za "Glas Srpske": Lijepljenje dresa slika i prilika srpskog rukometa

BEOGRAD - Brodolom u Gracu snažno je zabolio nekadašnjeg rukometnog reprezentativca Srbije Rastka Stojkovića, čovjeka koji je deceniju nosio dres "orlova" susrećući se i tada sa mnogim problemima i nelogičnostima za koje krivce treba tražiti na jednoj adresi - Rukometnom savezu Srbije.

S obzirom na to da iz prve ruke zna za ono što već godinama prati najtrofejniji srpski sport, nije ni očekivao mnogo bolji rezultat.

- Već godinama se u srpskom rukometu ništa ne menja, od vrha prema dole, ne menja se sistem rada, a ne menjaju se ni ljudi koji su godinama u savezu. A kada je već tako, prema zakonima fizike, nemoguće je očekivati bilo kakvu pozitivnu promenu, a o nekom većem uspehu da i ne govorim - tvrdi Stojković.

Prema njegovim riječima, čelnici saveza su potpuno nespremni odveli reprezentaciju na Evropsko prvenstvo.  

- Meni je jednostavno neshvatljivo da se neko tako odnosi prema svojoj reprezentaciji. Tamo ništa nije štimalo, a najbolji dokaz za to je onaj slučaj sa lepljenjem dresa Lazara Kukića. Verovao sam da ćemo dobiti Beloruse i Crnogorce, od kojih smo sigurno kvalitetniji. Nažalost, momci su potpuno podlegli problemima sa kojima su se susreli, a od kojih mnogi i nemaju veze sa sportom - kaže Stojković.

Smatra da je jedan od razloga debakla pogrešna selekcija protivnika u pripremnom periodu.

- Kažite vi meni, kako da budeš psihički spreman za prvenstvo kada te nekoliko dana uoči početka namlate Francuzi i Norvežani? Odlazak na turnir u Francusku bio je velika greška. Ko se imalo razume u rukomet zna da se to tako ne radi i da je nakon dva teška poraza zaista teško normalan otići na prvenstvo - kategoričan je Stojković.

Poslije ispadanja već u prvoj fazi šampionata krenula je prava lavina napada na čelnike saveza, selektora Nenada Peruničića, pa i same rukometaše, a nekadašnji pivot "orlova" kaže da je u potpunosti saglasan sa većinom tih komentara, posebno sa posljednjim istupom zvanično najboljeg rukometaša Evrope Petra Nenadića.

- U potpunosti razumem njegovu odluku da ne igra jer mora jasno da se stavi do znanja ko je preči. Slažem se da igrači ne mogu da ucenjuju, ali imaju pravo da traže bolje uslove i bolje trenere. Nakon bleska u Beogradu 2012. godine u totalnom smo mraku. Ovi funkcioneri nemaju više nikakvog kredibiliteta da bilo šta kažu igračima, jer ništa nisu uradili da valja. Samo se kriju iza navodih ucenjivanja. Pa nije Nenadić tražio milion evra da igra, samo normalne uslove - istakao je Stojković.

Kako sam tvrdi, krajnje je vrijeme da srpski rukomet dobije novo rukovodstvo.

- Ovi prethodni za 12 godina nisu napravili ništa, srljali su iz greške u grešku, stalno ponavljali iste stvari i teško je očekivati da su u stanju da sada nešto promene. Morali bi da se sklone u stranu, da svoja mesta prepuste mlađim i ambicioznijim ljudima, sa modernim shvatanjima, koji bi imali volje, želje i strpljenja da se izbore sa svim problemima - ponudio je Stojković svoje rešenje.

Što se tiče samog Evropskog šampionata, svakako da je i dalje tema broj jedan rana eliminacija Francuske.

- Desio im se taj kiks protiv Portugalije, a onda su natrčali na Norvežane, u najboljoj utakmici koju sam ja ikada odgledao u životu. Pretrpeli su poraz i za njih je sve bilo gotovo. U principu, jeste iznenađenje, ali ja verujem da će Francuzi iz svega znati da izvuku pouke i vrlo brzo pokazati svoju pravu snagu - kaže Stojković.

Na kraju, govoreći o favoritima za medalju, apostrofirao je samo jedno ime.

- Zaista sam fasciniran Norvežanima, koji su po mom mišljenju favorit broj jedan. Pitanje je samo koliko će brzo uspeti da se oporave od tog fenomenalnog meča sa Francuzima. Uz njih, onako iz senke, vrebaju Španija i Hrvatska - zaključio je Stojković.

 

 

Slovenci oduševili

Komentarišući učinak ostalih reprezentacija sa područja bivše Jugoslavije, Stojković je istakao da ga je Slovenija oduševila, ali i da su sve ostale selekcije pokazale dosta.

- Slovenci su mnogo dobili dolaskom Ljube Vranješa, dobili su sve tri utakmice u grupi i mogu da se nadaju dobrom plasmanu. Hrvatska je, svakako, ispunila očekivanja i opet će se boriti za mesto u samom vrhu. Makedonci su bili standardno dobri, zadržali su kontinuitet, dok je BiH odigrala lepo i napravila veliki iskorak napred, bez obzira na poraze. Što se tiče Crne Gore, žao mi je onoga što se dešavalo u meču sa Srbijom, ali nije bilo ni realno očekivati da idu dalje - sumira Stojković.

 

Iako je prije pet mjeseci sišao sa glavne scene, rukometnu loptu nije mogao da ostavi tek tako. Prihvatio je poziv prijatelja iz beogradskog RK Rekreativo koji nastupa u Trećoj ligi Srbije.

- Nakon što mi je istekao ugovor sa izraelskim Makabi Rišonom, odlučio sam da okačim "patike o klin" i da se posvetim poslu ekonomiste. Međutim, nisam se dugo odmarao, pozvali su me iz Rekreativa, odazvao sam se i sada igram u Trećoj ligi. I da se pohvalim, veoma smo blizu plasmana u viši rang - kazao je Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana