Prije skoro 50 godina zbog epidemije variole prekinuta su sva prvenstva u Jugoslaviji

GS
Prije skoro 50 godina zbog epidemije variole prekinuta su sva prvenstva u Jugoslaviji

Nogometno prvenstvo Bosne i Hercegovine prekinuto je zbog pandemije koronavirusa, a jedno od pitanja koja se nameću je da li će i hoće li biti nastavljeno. Odgovor bismo mogli pronaći u poznatoj Ciceronovoj izreci "historia est magistra vitae".

 

 

A historija nas uči kako je prije skoro 50 godina nogomet, košarka i svi ostali sportovi, ali i čitav život stao u bivšoj Jugoslaviji.

Naime, početkom 1972. godine Jugoslaviju je zadesila epidemija variole za koju se do tada smatralo da je iskorijenjena.

Variolu, ili velike boginje, u Jugoslaviju je sa hadža 15. februara 1972. godine donio tridesetpetogodišnji Kosovar Ibrahim Hoti koji je živio u jednom selu pored Đakovice.

Do polovine marta variolom je zaraženo više od 140 ljudi, a državni vrh je pokušavao na sve načine odgoditi proglašenje epidemije kako ne bi ugrozili turističku sezonu na Jadranskom moru.

Ipak, 25. marta 1972. godine je stanje bilo toliko kritično da je to na kraju i učinjeno uz proglašenje vanrednog stanja, a kao posljedica toga je bilo otkazivanje svih sportskih takmičenja širom države.

Posljednji meč prije prekida jugoslovenske Prve savezne lige odigran je 19. marta, a prekid prvenstva je trebao trajati petnaestak dana, tačnije do 9. aprila.

Situacija je i dalje bila kritična, te je Takmičarska komisija Fudbalskog saveza Jugoslavije donijela odluku o odlaganju još jednog kola.

Pojedine ekipe su u toku pauze preuzele rizik, te su odigravale prijateljske utakmice, ali bez prisustva navijača.

Prekid je trajao sve do 16. aprila kada je nastavljeno prvenstvo, a titulu prvaka je osvojio Željezničar sa dva boda više od Crvene zvezde. Plavi su i prije prekida bili lideri sa četiri boda prednosti u odnosu na Beograđane.

Također, i košarkaško prvenstvo je bilo prekinuto nakon 19 odigranih kola, a nastavilo se također nakon skoro mjesec dana. Titulu je osvojila Crvena zvezda.

Od posljedica variole zahvaljujući velikim naporima vlasti i požrtvovanošću građana koji su se strogo pridržavali uputstava preminulo je samo 35 osoba od 175 zaraženih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana