Preminuo Ivan Toplak

Srna
Foto: Ilustracija

LjUBLjANA - Legendarni fudbaler i bivši selektor reprezentacije Jugoslavije Ivan Toplak preminuo je u Mariboru je u 90. godini života, saopštio je FSS.

Na klupi našeg najboljeg tima, Toplak je sjedio na osam utakmica, ali je najveći uspjeh ostvario kao selektor olimpijske reprezentacije, sa kojom je najpre osvojio četvrto mjesto na Igrama u Moskvi 1980, a potom i bronzanu medalju u Los Anđelesu 1984. godine.

Taj fenomenalan olimpijski tim koji je igrama i rezultatima privlačio pažnju cjelokupne sportske javnosti, činili su Dragan Stojković, Bora Cvetković, Mirsad Baljić, Milko Đurovski, Vlado Čapljić, Mitar Mrkela, Srećko Katanec, Ljuba Radanović, Admir Smajić i mnogi drugi asovi koji su kasnije napravili velike karijere i u A reprezentaciji.

Luda družina iz Istočne Evrope, kako su je zvali mediji u SAD, prošetala se kroz grupnu fazu i pobjedama protiv Kameruna, Kanade i Iraka izborila plasman u četvrtfinale gdje je deklasirala Zapadnu Njemačku sa 5:2 i nanijela joj jedan od najtežih poraza u njenoj istoriji.

U polufinalu, umor i povrede bili su veći protivnik po izabranike Ivana Toplaka od reprezentacije Francuske, koja je poslije velike borbe i tek u produžecima slavila pobjedu od 4:2 i otišla u finale.

U meču za treće mjesto, Plavi su napravili preokret protiv Italije, slavili sa 2:1 i osvojili bronzano odličje za jugoslovenski olimpijski tim.

U tandemu sa Ivicom Osimom, Toplak je predvodio Jugoslaviju i na tri utakmice tokom 1986. godine, poslije čega se preselio u Indoneziju u kojoj je radio od 1991. do 1993. godine.

Tokom uspješne igračke karijere nastupao za mariborski Branik, ljubljansku Olimpiju i Crvenu zvezdu.

Toplak je zabeležio i jedan nastup za najbolju selekciju Jugoslavije, 28. novembra 1956. godine protiv Engleske, ali je kao član mlade reprezentacije naše zemlje na 10 odigranih mečeva postigao čak 12 golova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana