Partizan bira između dva puta

G.S.
Partizan bira između dva puta

BEOGRAD - Evropska sudbina Košarkaškog kluba Partizan za iduću sezonu trebalo bi da bude poznata danas, jer je predsjednik Ostoja Mijailović najavio obraćanje medijima.

Prekid takmičenja u Evrokupu “crno-bijele” je zatekao pred prvi meč četvrtfinala sa Uniksom, a kao ekipa sa najboljim učinkom do tada imali su osiguranu prednost domaćeg terena do kraja tako da su dosta kivni zbog obustave, jer su očekivali da mogu dogurati do finala i izboriti povratak u Evroligu. Poziv u Evroligu nisu dobili, dok na stolu imaju ponudu kompanije ECA, koja vodi oba takmičenja, da iduće jeseni ponovo budu članovi Evrokupa mada ne bi bilo iznenađenje ako odustanu i pridruže se FIBA Ligi šampiona, iako je Mijailović prije nekoliko dana rekao da ih zanima samo nastup u Evroligi koja se u ovom trenutku čini nedostižna. Svojevremeno, Partizan je izabrao FIBA ispred Evrolige što se pokazalo kao greška tako da će uprava sada morati dobro da razmisli.

Evidentno je da će klubovi tokom ljeta misliti o svakom evru koji će trošiti jer će na raspolaganju imati dosta manje budžete nego ranije tako da će mnogi od njih prikloniti FIBA takmičenju koje je finansijski mnogo izdašnije nego je to slučaj u Evrokupu ili Evroligi. Za ulazak u grupnu fazu dobija se oko 50.000 evra, a pri tom su plaćena službena lica dok šampion dobije milion evra. Evrokup za nastup grupnoj fazi daje između 20 i 25.000 evra, a Unikaha je za titulu 2017. inkasirala 250.000 evra. Jedino što šampion Evrokupa dobija jeste nastup u Evroligi i to je bilo planirano za oba finalista mada je to moguće promijeniti pred početak sezone pa da samo šampion izbori nastupu elitu tako da je put do elite veoma trnovit. S obzirom na to, trend napuštanja Evrokupa u punom je zamahu, a mnogi košarkaši stručnjaci vjeruju da će uskoro uslijediti kolaps drugorazrednog evropskog takmičenja pa mnogi timovi već dižu sidro.

Posljednji među njima je turski Tofaš koji je zvanično prihvatio ponudu FIBA i tako postao peti klub koji se priključio Ligi šampiona poslije Fortituda, Bilbaa, Darušafake i Ritasa. Ostali klubovi koji su dobili pozivnice za učešće u LŠ imaju rok do 5. juna da se o tome izjasne.

- Naš klub, koji je od 2017. godine igrao u Evrokupu, stekao je veliko iskustvo tokom te tri godine. Želimo da zahvalimo Evroligi i Evrokupu na dosadašnjoj saradnji. Zadovoljstvo nam je što možemo da saopštimo da je specijalna pozivnica FIBA pogodniji put za našu klupsku strategiju i planiranje i od sljedeće sezone učestvovaćemo u Ligi šampiona - navodi se u saopštenju Tofaša.

AEK odbio Evrokup

Osvajač Lige šampiona 2018. godine AEK odbio je ponudu Evrokupa da pređe pod njegovo okrilje i napusti FIBA. Ekipa iz Atine ima visoke ambicije u narednom periodu i u četvrtfinalu LŠ na jesen čeka ga okršaj sa češkim Nimburkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana