Otvoren Virtuelni olimpijski muzej povodom 111. rođendana Olimpijskog komiteta Srbije

Tanjug
Foto: Olimpijski komitet Srbije

BEOGRAD- Menadžer za promociju olimpijskih vrijednosti Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) i rukovodilac projekta Virtuelni olimpijski muzej Nataša Janković izjavila je da je zajedno sa saradnicima dugo radila na tome da riznica olimpijskih sjećanja bude dostupna široj publici.

Olimpijski komitet Srbije juče je proslavio 111. rođendan i tom prilikom otvoren je Virtuelni olimpijski muzej.

- Želeli smo da digitalizujemo olimpijsko nasleđe naše zemlje i tako ga učinimo dostupnim svim ljubiteljima sporta, olimpizma i ljubiteljima istorije. Ovim projektom idemo u korak sa svetom i na sjajan način spajamo tradiciju i inovativnost, što je Olimpijski komitet Srbije uvek sa uspehom radio. Ultimativni cilj jeste da sajt ima edukativni karakter i da se što više mladih ljudi, koji danas žive „digitalni život" upozna sa olimpijskim vrednostima koje treba negovati na sportskim borilištima, ali i u svakodnevnom životu -  rekla je Janković, navodi se u saopštenju OKS-a.

Specijalno kreirana veb platforma olimpijskimuzej.rs omogućiće predstavljanje muzejskih eksponata široj javnosti i pristup informativnom sadržaju vezano za istoriju olimpizma u Srbiji i učešće sportista u Sriji na Olimpijskim i Mediteranskim Igrama.

Kroz multimedijalnu kolekciju, brojne zanimljivosti i sjećanja olimpijaca, posjetioci će se upoznati sa najznačajnijim rezultatima, olimpijskim herojima, ali i nezaboravnim momentima sa Olimpijskih igara koji su obilježili istoriju sporta u Srbiji.

Janković ističe da je jedan od najupečatljivijih momenata rada na Olimpijskom muzeju bio rad sa olimpijcima koji su ispisivali zlatne stranice istorije Olimpijskih igara.

- Tokom rada na Olimpijskom muzeju bili smo u konstantnom kontaktu sa olimpijcima koju su predstavljali našu zemlju na Olimpijskim igrama, neki čak i pre više decenija. Kroz intervjue smo oživeli njihova sećanja na same Olimpijske igre, kao i na ceremonije otvaranja, atmosferu tokom takmičenja i na doživljaje iz Olimpijskog sela. Mnogi su nam ustupili vredne sportske memorabilije sa Olimpijskih igara koje će od sada pričati svoju priču putem Virtuelnog olimpijskog muzeja. Naša misija je tek počela, trudićemo da još više nadogradimo Olimpijski muzej i obogatimo ga novim sećanjima i vrednim predmetima - zaključila je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana