“Orlovi” igraju za lakše sutra

G.S.
“Orlovi” igraju za lakše sutra

ISTANBUL - Iako su mislima već u meču sa Škotskom, bez sumnje najvažnijim od četiri izazova do kraja godine, fudbaleri Srbije moraju ozbiljno da shvate sve utakmice, pa tako i večerašnju u Istanbulu u okviru 4. kola Lige nacija.

Neočekivani neuspjeh protiv Mađarske poslije jedne od najboljih partija u posljednjoj deceniji stavio je “orlove” u prilično nezavidnu poziciju grupe 3. A novo takmičenje UEFA ipak je daleko od beznačajnog. Zašto?

Prvi razlog je što momci Ljubiše Tumbakovića dobrim rezultatima do kraja 2020. treba da potvrde drugi šešir pred žrijeb za kvalifikacije Mundijala 2022. godine. Za sada imaju lijepu šansu, ali ne smiju da se opuste jer nije isto izvlačenje čekati u drugom ili trećem šeširu, posebno što će Katar sigurno vidjeti samo pobjednici kvalifikacionih grupa. Osim toga, u igri je i opstanak u drugom razredu Lige nacija, što je takođe bitno za ubuduće.

UEFA je šešire za kvalifikacije za Evro 2020. pravila naspram rezultata u Ligi nacija, a ne na osnovu FIFA rang-liste. Ukoliko bi Srbija narednu sezonu Lige nacija (2022/23) provela u B diviziji, imala bi šanse da se nađe u drugom šeširu pred kvalifikacije za Evro 2024. Osim toga, i te kako je bitan aktuelni trenutak i bliska budućnost, odnosno 12. novembar, dan kada može da se prekine post neodlazaka na Evropsko prvenstvo. Tumbaković će svakako i ovaj meč iskoristiti da isproba nove varijante kojima bi iznenadio Škote kao što je to učinio Norvežanima.

Doduše, biće i primoran na to jer se u dogovorima sa klubovima odrekao Dušana Tadića, Luke Milivojevića, Marka Grujića, Strahinje Pavlovića, Aleksandra Kataija, Saše Zdjelara i Emila Rockova. Zato će šansu vrlo vjerovatno dobiti i Dušan Vlahović koji je debitovao u porazu od Mađarske.

- Turci su jaka ekipa sa mnogo dobrih pojedinaca. Verujemo u sebe, imamo svest o našoj vrednosti i ako damo sve od sebe i budemo imali pristup kao protiv Norveške, neće biti problema. Nadamo se da ćemo ostvariti dobar rezultat - rekao je Vlahović.

Kako je protiv Mađarske odmarao Aleksandar Mitrović, ne bi bilo iznenađenje da upravo njih dvojica napadnu selekciju Senola Guneša, koji takođe isprobava nove varijante i pokušava da proširi roster kroz ovo takmičenje. Rezultati i ne trpe toliko jer su u posljednja dva meča remizirali u Njemačkoj i Rusiji, uz sjajna izdanja Kenana Karamana.

Bitan meč i za BiH

Poslije fijaska u baražu protiv Sjeverne Irske fudbaleri BiH pokušaće (20.45) spasti što se spasti može u Poljskoj. U slučaju novog neuspjeha u Ligi nacija lako bi mogli skliznuti u četvrti šešir pred kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, što bi im i te kako otežalo put ka Kataru.

 

Grupa 3

Turska - Srbija (20.45), Rusija - Mađarska (20.45).

1. Rusija     3        2        1        0        7:4     7

2. Mađarska         3        2        0        1        4:3     6

3. Turska   3        0        2        1        1:2     2

4. Srbija    3        0        1        2        1:4     1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana