Olimpijska reprezentacija Srbije sve brojnija: Petoro džudista putuje u Tokio

G.S.
Olimpijska reprezentacija Srbije sve brojnija: Petoro džudista putuje u Tokio

BEOGRAD - Čak pet džudo reprezentativaca Srbije izborilo je pravo nastupa na predstojećim Olimpijskim igrama koje će od 23. jula do 8. avgusta biti održane u Tokiju.

U olimpijskom timu Srbije naći će se Nemanja Majdov u kategoriji do 90 kilograma, Aleksandar Kukolj (do 100 kg), Milica Nikolić (do 48 kg), Marica Perišić (do 57 kg) te Anja Obradović u kategoriji do 63 kilograma. Ovo će danas u 18 časova zvanično potvrditi i Svjetska džudo federacija (IJF).

Još odranije je bilo poznato da je aktuelni evropski vicešampion i prvak svijeta iz Budimpešte 2017. godine Nemanja Majdov siguran putnik za Tokio. On trenutno zauzima šesto mjesto na svjetskoj rang-listi i već odavno je ovjerio olimpijsku vizu.

Uz njega će biti i Aleksandar Kukolj koji je nedavno na Evropskom prvenstvu osvojio srebrnu medalju u kategoriji do 100 kilograma, te se sa više od 1.500 poena probio na poziciju broj 28 na svjetskoj rang-listi.

Sjajni rezultati ostvareni na nedavno završenom šampionatu svijeta u Budimpešti lansirali su u elitno društvo još četvoro srpskih predstavnika. Podvig sličan Kukoljevom ostvarila je Anja Obradović koja je osvajanjem trećeg mjesta u Budimpešti dospjela na 34. mjesto svjetske rang-liste u kategoriji do 48 kilograma, ujedno i prvog mjesta kada su u pitanju preostale evropske kvote za Tokio.

U Budimpešti je Marica Perišić bila peta u kategoriji do 57 kilograma, što joj je donijelo skok na 18. mjesto, a samim tim je obezbijedila i učešće na olimpijskom turniru. Konačno, Milica Nikolić je na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti prošla samo jedno kolo, ali ostvareni rezultati iz prošle i ove sezone bili su i više nego dovoljni da ona stigne do 17. pozicije na rang-listi, a odatle i do Tokija. Sa ovih pet džudista olimpijski tim Srbije za Japan sada broji ukupno 77 sportista.

 Čekaju se košarkaši

Srbiju će u ekipnim sportovima na OI predstavljati ženska odbojkaška i košarkaška reprezentacija, te muška vaterpolo i stonoteniska selekcija, kao i basket 3h3 ekipa, a čeka se još da košarkaši Srbije izbore plasman. Kada su u pitanju pojedinačni sportovi, najviše predstavnika imaju, po sedam, plivači i strijelci. U rvanju su olimpijsku vizu izborila četiri takmičara, a po tri u kajaku i veslanju. Dva predstavnika imaće tekvondo i atletika, a jednog karate.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana