Od Beograda do Tokija

Agencije
Od Beograda do Tokija

BEOGRAD - Sjajnu priliku da pred svojim navijačima izbore plasman na Olimpijske igre imaće muška i ženska košarkaška reprezentacija Srbije pošto je i zvanično potvrđeno da će Beograd biti domaćin kvalifikacionih turnira.

Žrijeb učesnika svih ženskih i muških kvalifikacionih turnira biće održan 27. novembra 2019. godine u švajcarskom Mijeu.

Pored Srbije, organizaciju ženskih turnira za OI, koji su na programu od 6. do 9. februara 2020. godine, dobile su Belgija (Ostende), Kina (Fošan) i Francuska (Burž).

Izabranice Marine Maljković svoje bitke za olimpijsku vizu vodiće u dvorani “Aleksandar Nikolić”, dok će košarkaši igrati u “Štark areni”. Domaćini muških kvalifikacionih turnira (23 - 28. jun 2020) pored Srbije biće Kanada (Viktorija), Hrvatska (Split) i Litvanija (Kaunas).

Kada je riječ o muškarcima, na četiri turnira učestvovaće po šest reprezentacija, a samo prvoplasirane ekipe naći će se u Zemlji izlazećeg sunca naredne godine.

Predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović bio je presrećan nakon što je FIBA objavila konačnu odluku poručivši da je to veliki uspjeh KSS. 

- Verujem da ćemo biti sjajni domaćini, kao i mnogo puta do sada, kao i da će se obe naše reprezentacije, ženska i muška, plasirati na Olimpijske igre u Tokiju uz veliku podršku ljubitelja košarke u Srbiji koji će uživo moći da uživaju u vrhunskoj košarci. Ovo je veliki uspeh države Srbije, bez čijih garancija ne bismo ni mogli da dođemo u situaciju da pobedimo u ovom izboru domaćina - rekao je Danilović. 

Sa četiri ženska kvalifikaciona turnira, na kojima će igrati po četiri reprezentacije, vizu za Tokio izvadiće po tri prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe.

Ukoliko se Kineskinje ne plasiraju kroz pretkvalifikacioni turnir, na kojem treba da pobijede Novi Zeland, FIBA će naknadno odrediti domaćina jednog ženskog turnira umjesto Kine.

 

“Arena” vodila u Rio

Košarkaši Srbije nalaze se u istoj poziciji kao i 2016. godine kada su u “Štark areni” izborili plasman na Olimpijske igre u Riju.

“Orlovi” su tada na domaćem parketu bili bolji od Angole, Letonije, Češke i Japana, dok je u finalu pao Portoriko.

Vođeni velikom podrškom sa tribina, izabranici tadašnjeg selektora Aleksandra Đorđevića slavili su u svakoj utakmici, pa sigurno ne bi imali ništa protiv da se isti scenario ponovi i na ljeto.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana