Od Antića se oprostili fudbalski klubovi i zvaničnici: Srbija i svijet izubili velikog čovjeka

Tanjug
Od Antića se oprostili fudbalski klubovi i zvaničnici: Srbija i svijet izubili velikog čovjeka

BEOGRAD - Brojni klubovi i fudbaleri veoma emotivno su se oprostili se od proslavljenog srpskog trenera Radomira Antića, koji je preminuo juče u 72. godini u Madridu.

Vijest o smrti srpskog stručnjaka objavio je njegov bivši klub Atletiko Madrid, sa kojim je osvojio istorijsku duplu krunu 1996, a tokom trenerske karijere vodio je i Barselonu i Real Madrid.

- Bivši srpski fudbaler i trener bio je klasik na klupi u našoj zemlji. Antić je jedini trener koji je vodio Real Madrid, Atletiko i Barselonu. Ali, jedini klub sa kojim se Radomir poistovjećivao bio je Atletiko sa koji je napravio istorijsku sezonu 1995-1996, osvajajući La ligu i Kup kralja. Antić će uvek ostati poznat kao prvi trener koji je donio dvije titule i jedan od najvećih uspjeha, ako ne i najveći u istoriji Atletiko Madrida - napisao je Atletiko na svom „Tviter“ nalogu.

Od Antića su se oprostili i članovi šampionskog tima predvođeni Kikom Narvaezom, ali i nešto mlađi Fernando Tores.

Saučeće povodom Antićeve smrti uputio je i Real Madrid, navodeći da je saučešće upućeno i cijeloj porodici "madridista" i klubovima koje je Antić predstavljao tokom svoje sportske karijere kao igrač i trener, a posljednji pozdrav uputili su i aktuelni kapiten Reala Serhio Ramos i nekadašnji Iker Kasiljas.

Antić je trenirao i Barselonu a katalonski gigant se na zvaničnom sajtu oprostio od srpskog trenera, odavši mu priznanje za sve što je uradio dodavši da je klub ostao bez člana familije.

Partizan se od svog bivšeg igrača i trenera oprostio riječima "samo jedan crno-beli čovek bio je i ostao pravi Mister".

- Samo jedan crno-beli čovek vodio je tri najveća španska kluba: Real Madrid, Barselonu i Atletiko Madrid. Samo jedan crno-beli čovek ima unuke koji u partizanovim kopačkama trče španskim terenima. Samo jedan crno-beli čovek bio je i ostao pravi Mister. Samo jedan čovek od večeras "sa one strane bodriće te, Partizane!" Njegovom smrću - ljubav ta ne prestaje!Vječnaja pamjat Radomiru Antiću - stoji u oproštaju na sajtu crno-belih.

Generalni direktor FK Partizan Miloš Vazura izjavio je da šokiran i najiskrenije pogođen smrću Antića.

- Radomir je bio veliki čovek, prijatelj kluba, legenda crno-belih i neko ko je uvek sa ponosom isticao svoju ljubav prema Partizanu. Kad god je bio u Beogradu koristio je priliku da dođe na stadion i pogleda Partizan u nekoj od utakmica. Ovim putem još jednom želim da izjavim saučešće porodici Antić - rekao je Vazura u saopštenju.

Fudbalski savez Srbije (FSS) takođe se oprostio od bivšeg selektora, ističuću da je Radomir Antić imao mnogo uspjeha i sa nacionalnim timom Srbije, koji je vodio od 2008. do 2010. i koji je poslije dugo godina odveo "Orlove" na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. 2010. godine.

- Nekadašnji šef stručnog štaba tri najveća španska kluba, Reala i Barselone, odnosno Atletiko Madrida, ali i Saragose i Ovijeda, bio je poznat po velikoj harizmi, stručnosti, ogromnom znanju i autoritetu. „Mister", kako su ga oslovljavali naši reprezentativci, ali i najveće zvezde španskog fudbala, ostavio je traga svuda gde je radio, pa ga zato na Pirinejima mnogi slave i veoma poštuju, pre svega fanovi madridskog Atletika kojima je podario duplu krunu . navodi FSS.

Iz FK Crvena zvezda, vječitog rivala, saopštili su da su sa velikim žaljenjem primili vijest o odlasku Radomira Antića.

- Iako je kao igrač pronosio slavu našeg najvećeg rivala, bio je gospodin u kopačkama, sportsmen od glave do pete, poštovan gde god se pojavljivao. Ostavio je dubok trag u srpskom i svetskim fudbalu kao trener ekstra klase i jedan od retkih na planeti koji je vodio Real Madrid i Barselonu, a vratio slavu Atletiko Madridu. Znanjem, iskustvom i autoritetom odveo je selekciju Srbije na Mundijal u Južnu Afriku 2010, podižući rejting našem fudbalu. Srbija i svet su izgubili još jedno veliko ime. Fudbalski klub Crvena zvezda izražava iskreno saučešće porodici Antić - navodi se u saopštenju crveno-belih.

Trener fudbalera Crvene zvezde Dejan Stanković i kapiten reprezentacije tokom Antićevog selektorskog staža, oprostio se uz riječi "Zauvek, tvoj kapiten".

-  "Počivaj u miru, dragi moj MISTER! Tajne fudbala i života su uz tebe prestajale to da budu a karijera je zapamtila mnogo divnih momenata! Veliki ne odlaze, samo sada sa drugog mesta gledaju na nas! Zauvek tvoj, kapiten!" - napisao je Stanković na „Instagramu“.

Od Antića su se emotivno oprostili i tadašnji reprezentativci Nenad Milijaš, Miloš Krasić i Milan Jovanović.

Saučešća zvaničnika

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je telegram saučešće porodici Antić i Fudbalskom klubu "Partizan" u kojem je istakao da ga je veoma potresla smrt Radomira Antića, jednog od velikih srpskih i svjetskih sportista.

-Radomir Antić obilježio je istoriju srpskog fudbala i kao igrač i kao trener. Njegova smrt je veliki gubitak za porodicu, ali i za sve njegove poštovaoce jer smo izgubili izuzetnog čovjeka, profesionalca i fudbalskog stručnjaka - naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je Antić najveći dio svoje karijere proveo u Fudbalskom klubu "Partizan", gdje je zabilježio sjajne trenutke svoje karijere i došao do kapitenske trake i reprezentacije, a kasnije i do prvih titula.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća porodici Antić i Fudbalskom savezu Srbije u kojem je

navela da je sa velikom tugom i žaljenjem primila vijest o smrti jednog od najboljih srpskih fudbalskih trenera, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

-Radomir Antić ostaće upamćen kao veliki igrač, trener i stručnjak, koji je ostavio neizbrisiv trag ne samo u srpskom, već i u evropskom fudbalu. U ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća - navodi se u telegramu saučešća.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je telegram saučešća porodici Antić i Fudbalskom savezu Srbije.

- Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti jednog od najboljih srpskih fudbalskih trenera Radomira Antića. Ostaće upamćen kao vrhunski fudbalski profesionalac i njegova smrt veliki je gubitak za porodicu i sve poštovaoce njegovog rada - saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uputio je telegram saučešća povodom smrti Antića, te naglasio da je njegovo ime upisano zlatnim slovima u istoriju srpskog, španskog i evropskog fudbala.

- U ime Narodne skupštine Republike Srpske i u svoje ime, upućujem Vam riječi saučešće povodom smrti našeg proslavljenog trenera i zapaženog fudbalera Radomira Antića - naveo je Čubrilović u telegramu koji je uputio predsjedniku Fudbalskog saveza Srbije Slaviši Kokezi.

On je dodao da je sa velikim žaljenjem i tugom primio vijest o smrti jednog od najvećih srpskih fudbalskih trenera, velikog čovjeka i humaniste koji je, kako je naglasio, svojim profesionalnim zalaganjem, vrhunskim znanjem i srcem ostavio prepoznatljiv trag u istoriji srpskog fudbala i sporta.

Čubrilović je naveo da je Radomir Antić stekao ugled velikog fubalera, a kasnije je u vrhunskoj trenerskoj karijeri, vodeći fudbalsku reprezentaciju Srbije i velike klubove kao što su "Partizan", "Altetiko Madrid", "Real Madrid" i "Barselona", svoje ime upisao zlatnim slovima u istoriju srpskog, španskog i evropskog fudbala.

- Neka mu je vječna slava! Molimo da iskrene riječi saučešća prenesete i porodici Antić - naveo je Čubrilović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće porodici preminulog trenera Radomira Antića i istakao da je otišao čovjek koji je obilježio istoriju fudbala i svjetskog sporta.

- Duboko saučešće povodom smrti jedne od najeminentnijih ličnosti našeg i svetskog sporta. Radomir Antić je obeležio istoriju fudbala i kao igrač i kao stručnjak. Neki od najboljih klubova svijeta izgubili su izuzetnog profesionalca i vrsnog trenera, a mi - njegovi poštovaoci - fudbalskog majstora za sva vremena", rekao je sinoć Vučić za Kurir.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici.

- Tužne poruke ne biraju vreme, dolaze iznenada. Tako i vest o smrti jednog od naših legendarnih trenera Radomira, kojeg sam lično poznavao i koji će mi zauvek ostati u sećanju. U ovom tužnom trenutku, iskreno saosećam sa porodicom - navodi se u telegramu.

Dačić je istakao odlaskom Antića srpski sport pretrpio nenadoknadiv gubitak, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana