Nikola Pilić za “Glas Srpske: Đoković je Srbin i zato im je trn u oku

Dejan Marić
Nikola Pilić za “Glas Srpske: Đoković je Srbin i zato im je trn u oku

MINHEN - Kada igra u šestoj brzini, Novak Đoković je nepobjediv! Napadaju ga jer im smeta što je prvi reket planete Srbin. Svjetski mejnstrim mediji ne mogu da umanje Noletovu klasu, iako se to svojski trude. Ako ostane zdrav, može osvojiti i više od 20 grend slem titula. I, zašto ne, ponovo pobijediti Rafaela Nadala u Parizu.

Ovako bi se, u kratkim crtama, mogao prepričati intervju sa čuvenim Nikolom Pilićem, čovjekom koga Đoković zove teniskim ocem i koji je, uz Jelenu Genčić, jedan od najzaslužnijih što je srpski as stigao do pijedestala.

Naš sagovornik pomno je pratio šta njegov učenik radi u Australiji. I, nije skrivao oduševljenje činjenicom da je ostvario grend slem punoljetstvo, osigurao rekord po broju sedmica provedenih na ATP tronu, te tako zapušio ista svim kritičarima.

- Kad Đoković igra u šestoj brzini, niko mu ništa ne može. Tako je ovog puta igrao na Australijen openu. Njemu je Melburn kao što je Rafaelu Nadalu Rolan Garos. Njihovi rekordi na ova dva turnira nikada neće biti nadmašeni. Treba Rafi odati priznanje za sva dostignuća na šljaci. Međutim, na svim drugim podlogama Nole je najbolji - počeo je Pilić priču za “Glas Srpske”.

Čovjek kroz čije “ruke” su prošli Đoković, Boris Beker, Goran Ivanišević, Mihael Štih, Ernests Gulbis... je svjestan da su Novakova dostignuća mnogo manje cijenjena u odnosu na one Rodžera Federera i Nadala. A zna i zašto je to tako.

- Mnogima smeta što “broj jedan” dolazi iz male zemlje, Srbije. Đoković ima harizmu, pametan je, govori pet jezika, uskoro će biti igrač sa najviše sedmica na ATP tronu. On im je trn u oku. Ipak, Novak je jak i prolazi sve te prepreke. Njegovu klasu ne mogu da umanje iako to žarko žele - dodao je trenerski vuk.

Srpski teniser u proteklih godinu dana je prošao medijsku golgotu. Napadali su ga zbog organizacije Adrija tura, diskvalifikacije sa US opena, formiranja paralelne Asocijacije teniskih profesionalaca, zahtjeva australijskim vlastima da svi imaju iste uslove u karantinu... Čak su tvrdili i da glumi povredu tokom posljednjeg grend slema. Napadi nikada nisu bili jači.

- Slažem se s ti­m. Ljudi mogu govoriti šta ih je volja. Psi laju, karavani prolaze. Svjetski mejnstrim mediji pokušavaju da minimiziraju uspjehe nekog sa Balkana. To je tako, i ne samo u sportu - naglasio je Pilić.

Stručnjak koji je Dejvis kup osvajao sa Njemačkom, Hrvatskom i Srbijom očekuje da će ataci biti i jači kako se Nole bude bližio drugom najvažnijem rekordu “bijelog sporta”, broju grend slem titula. Pilić je uvijek u prvi plan isticao broj sedmica na vrhu ATP liste kao najvažniji kriterijum u debati ko je najbolji svih vremena. Sada, kada je Đoković osigurao taj primat, slijedi juriš na grend slemove.

- Daj Bože Novaku zdravlja. Ostane li zdrav, može da obori i rekord po broju grend slem titula. Godinu je mlađi od Nadala, šest od Federera. Ima šanse, to je sigurno - jasan je naš sagovornik.

Ogromno iskustvo koje posjeduje prvi reket planete je, prema Pilićevim riječima, veliki Novakov saveznik u bitkama sa sve opasnijim mladim  snagama. To se najbolje vidjelo u nedjeljnom finalu protiv Medvedeva.

- Danil je prvi put došao na “pravi” meč protiv čovjeka koji je u šestoj brzini. Imao je veći pritisak i zbog nedostatka iskustva. Jer bilo je to Đokovićevo deveto finale u Melburnu.

Nole je nakon 18. GS recke izjavio da je opušteniji jer je obezbijedio rekord na ATP listi, te da su grend slemovi njegov novi prioritet. Prvi naredni je Rolan Garos, na kojem je Rafa neprikosnoven sa 13 titula.

- Prije svega, treba skinuti kapu Nadalu zbog svega što je napravio na šljaci. Uzeo je toliko trofeja na Rolan Garosu, Barseloni, Rimu, Madridu, Sve su to ogromne brojke. Međutim, Đoković ga je već dobijao u Parizu. Naravno i gubio je. Ali, ako zadrži ovu šestu brzinu, neće biti bez šansi - zaključio je Pilić.

Efekat Ivanišević

Od kada je Goran Ivanišević postao dio Đokovićevog tima, Novak je značajno unaprijedio početni udarac. Servis mu je postao moćno oružje, nerijetko ga spasavao u nevoljama, a u finalu Australijen opena je nerijetko izlazio na mrežu i prilično dobro koristio volej. Pilić tvrdi da je popularni Zec na tom planu pomogao prvom reketu planete.

- Pazite, Goran je tri godine živio u mojoj kući u Minhenu. Naučio je ponešto od mene. Ima bogato iskustvo koje prenosi na Novaka. Dva čovjeka uvijek bolje znaju nego jedan. Zato je dobra stvar što sarađuju - jasan je Pilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana