Nenad Bjeković: Proširenje Super lige Srbije u fudbalu prinudno rešenje

Anadolija
Nenad Bjeković: Proširenje Super lige Srbije u fudbalu prinudno rešenje

BEOGRAD - Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije usvojio je prijedlog Zajednice superligaša i proširio elitni rang srbijanskog fudbala za narednu sezonu sa 16 na 20 klubova.

Član Izvršnog odbora FSS i proslavljeni srpski fudbaler Nenad Bjeković rekao je da se radi o prinudnom riješenju koje će važiti samo u sezoni 2020/21.

„Format sa 20 klubova ima svoje dobre i loše strane. Imajući u vidu trenutni plasman u vrhu tabele Prve lige Srbije (drugi rang takmičenja, op.aut), jasno je da će u Super ligu ući klubovi iz sredina u kojima je fudbal veoma popularan, što automatski garantuje veliki broj gledalaca na tribinama. Sa druge strane, ja sam uvek za fudbalsku opciju i za koncentraciju kvaliteta. Smatram da je 12 klubova sasvim dovoljno za jedno kvalitetno takmičenje u superligaškom društvu. Ovo je odluka koju smo morali da donesemo u novonastaloj situaciji i biće na snazi samo godinu dana", kazao je Bjeković. 

U Srbiji se ovog vikenda nastavlja fudbalsko prvenstvo, a Crvena zvezda je na korak od osvajanja nove šampionske titule.

„Svi smo se uželeli fudbala i jedva čekam da se lopta zakotrlja. Nema života bez fudbala. Pitanje šampiona je praktično rešeno, jer je Zvezda četiri kola pre kraja stvorila ogromnu prednost u odnosu na najbliže pratioce. Partizan mora da se okrene narednom prvenstvu, a informacije kojima raspolažem kažu da se radi na tome da crno-beli naprave nešto ozbiljno i da se vrate na mesto koje im pripada. Žao mi je što će se ovo prvo kolo igrati pred praznim tribinama, ali već u sredu na kup utakmicama imaćemo publiku na tribinama i tako će biti i u poslednja tri kola šampionata. Ma, samo da krene sa fudbalom", dodao je on. 

Fudbal u regionu je prije nekoliko dana ostao bez jednog od najomiljenijih fudbalera iz osamdesetih godina prošlog vijeka, Slovenca Marka Elznera sa kojim je Nenad Bjeković proveo nezaboravne tri godine na Azurnoj obali.

„Marka sam izuzetno cenio kao fudbalera i zato sam ga i poveo sa sobom u Nicu. U to vreme i na toj poziciji, nije bilo boljeg igrača od njega. Sarađivali smo tri sezone u francuskom prvenstvu i koliko god sam imao lepo mišljenje o Elzneru kao igraču, shvatio sam u tom periodu da je tri puta bolji kao čovek. Stanovali smo u istoj zgradi, posećivali se porodično, deca su nam se družila… On je tada imao samo Luku, koji je sada poznati trener. Drugi sin Rok, rodio mu se u Nici i zaista smo živeli kao jedna familija. Marko je tamo završio karijeru, posle se posvetio nekom biznisu koji mu nije išao od ruke i zato se vratio u Ljubljanu", prisjetio se Bjeković. 

Iako u poslednje vreme nisu bili u kontaktu, Nenadu je veoma teško pala vijest o smrti velikog prijatelja.

„Marko je bio defanzivac ispred svog vremena. Igrao je na poziciji libera, ali se podjednako dobro snalazio i u sredini terena. Sećam se jedne utakmice u francuskom prvenstvu, igrali smo derbi sa Kanom koji je te sezone prvi put ušao u prvu ligu. Nica je važila za apsolutnog favorita, ali je sve do 80. minuta rezultat bio 0:0. U nedostatku pravih rešenja, rekao sam Marku da ode u špic i on je u bukvalno poslednjim trenucima meča postigao pobedonosni gol. Nije bio korpulentan, više bih rekao nežan i elegantan. Imao je neki prefinjeni stil i fudbalsku inteligenciju, zahvaljujući čemu je bez problema igrao iza tih jačih i grubljih centarhalfova. Ostavio je veliki trag u Crvenoj zvezdi, mada je pre toga bio na meti Partizana i meni je jako žao što iz Olimpije nije prešao u naš tabor", rekao je Bjeković. 

Iz Fudbalskog saveza Srbije je otišao prijedlog u UEFA da se obe utakmice baraža za Evropsko prvenstvo odigraju u novembarskom terminu.

„Iskreno se nadam da će se te utakmice igrati do kraja ove godine i da ih UEFA neće prolongirati za proleće. Sa nestrpljenjem čekamo 17. jun i konačnu odluku iz Niona, da bismo znali šta nam je činiti. Ukoliko se odloži Liga nacija, moramo da zakažemo prijateljske utakmice i da uigravamo tim za duel sa Norveškom. Nismo se uspavali tokom ove pauze i sve vreme razmišljamo o plasmanu na Evropsko prvenstvo. Selektor Tumbaković sa svojim saradnicima pažljivo analizira narednog rivala, a verujem da ćemo posle Norvežana biti u prilici da skeniramo i pobednika duela između Škotske i Izraela", optimista je Bjeković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana