Nebojša Čović: Stranci tražili pare, stanove, auta i procente

Agencije
Nebojša Čović: Stranci tražili pare, stanove, auta i procente

BEOGRAD - Predsjednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović kazao je da nije bilo svađe sa bivšim trenerom Milanom Tomićem, koji je sam riješio da ode sa klupe.

- Poslije utakmice protiv Krke Milan se previše iznervirao, postao preemotivan i napravio grešku koju smo zajedno probali da saniramo. Dao je ostavku igračima u svlačionici. Kad smo se čuli posle toga shvatio je šta je uradio i rekao da je pogrešio. Dogovorili smo se da izađemo pred igrače i da on kaže da je to bio emotivni trenutak te smo zakazali trening za utorak ujutro. Međutim, dan pre on me nazvao i rekao da više ne može. Pomislio je da je napravio grešku i da sumnja da može da bude autoritet prema igračima. Probali smo sve, ali pogrešno je terati čoveka da na silu radi nešto što je osetio da ne može da radi. Nikakve svađe, međusobnih sukoba, sa njim, ni sa igračima nije bilo. Nijednog igrača nismo doveli, a da ga nije tražio Milan - izjavio je Čović.

Poslije toga ekipu je mjesec dana vodio Andrija Gavrilović, da bi potom Dragan Šakota bio imenovan.

- Nije uopšte bilo lako naći trenera, jer se zna kakvo smo sredina, i da li taj posao može da pokrije domaći ili strani trener i sve to smo obavljali u konsultacijama sa Svetislavom Pešićem i Božom Maljkovićem. Odlučili smo da to bude domaći stručnjak pa smo kontaktirali sa Sašom Obradovićem, ali on ima ugovor sa Monakom do kraja sezone. Onda smo razmišljali o Igoru Kokoškovu, da bi tada počeli razgovori o angažovanju u reprezentaciji Srbije. Duško Ivanović je dao reč Bešiktašu pa nije mogao. Bogdan Tanjević se zahvalio i rekao da bi trebalo da bude neko mlađi. Paralelno smo pričali sa Jorgosom Barcokasom, Simoneom Pjaniđanijem, kao i Ćavijem Paskvalom, Pedrom Martinezom i Šakotom - istakao je Čović.

Prvi čovjek kluba sa Malog Kalemegdana otkrio je pojedine zahtjeve stranih trenera i istakao da će Srbija imati problem sa domaćim trenerima u budućnosti.

- Ti zahtevi su na standardnom nivou za strane trenere, od 500.000 dolara plate pa naviše, plus dobri automobili, dobri stanovi, od 80 kvadrata pa naviše. Neki su između redova i pominjali da bi bilo dobro da im damo neki procenat od transfera, ali to u Zvezdi ne funkcioniše na taj način. Na osnovu svega što smo prošli postalo je evidentno da je Srbija u deficitu sa trenerima i sa tim problemom ćemo se tek susresti - rekao je Čović.

 

Smisao ABA lige

Čović se osvrnuo i na prohodnost iz ABA lige ka Evroligi, čije je rukovodstvo obećalo jednu specijalnu pozivnicu iduće godine za prvaka regionalnog takmičenja.

- Da bi se ABA liga očuvala, mora stepen regularnosti biti podignut na mnogo, mnogo viši nivo. Ako nam ABA liga uopšte treba. Gledajući šta predlaže Đordi Bertomeu i kakva je koncepcija daljeg razvoja Evrolige i Evrokupa, čini mi se da može da se desi da ABA kompletno izgubi smisao.

Neregularnost, uvrede, pljuvanje... nam nisu potrebni, pogotovo Srbiji, koja jedino može da napravi dobru ligu. Ne treba da budemo zatočenici ni Evrolige ni Evrokupa - kazao je Čović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana