Nebojša Čović, predsjednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda: Odžo nije imao dozvolu da trenira

G.S.
Nebojša Čović, predsjednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda: Odžo nije imao dozvolu da trenira

BEOGRAD - Predsjednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović istakao je da porodica tragično preminulog doskorašnjeg člana "crveno-bijelih" Majkla Odža traži potpunu istragu o smrti, kao i nigerijska ambasada u Srbiji.

- Kada je došlo do prekida i otkazivanja sezone, svi naši igrači su dobili pauzu i svi stranci, osim Odža, otputovali su svojim kućama. Bio je ovde kada smo se okupili 12. maja i kada su urađeni kompletni pregledi i PCR testiranje. Bio je negativan kao i ostali. U periodu od 12. maja do 15. juna imali smo još dva brza testa, treći je bio 15. juna za sve. Nakon toga nismo imali kontakt sa Odžom, nije se javljao ni doktorima ni fizioterapeutu, iako je imao običaj - rekao je Čović.

Kazao je da su mediji 7. avgusta kontaktirali klub pitanjem da li je tačno da je Majkl Odžo preminuo.

- Stigao je poziv iz Urgentnog centra da li neko može da dođe da izvrši identifikaciju. Otišli su direktor i doktor, te, nažalost, identifikovali našeg doskorašnjeg igrača. Posle se javila njegova porodica i tražila od nas da izvršimo određene provere. Tek tada krećemo da proveravamo šta se dogodilo i dolazimo do informacije da je početkom juna počeo da oseća bolove u grudima, da ga muči kašalj, temperatura... i na testu je bio pozitivan. On je 6. jula uradio kompletnu analizu, skener, kada je došao imao je temperaturu 37,8. Rendgen je pokazao da ima upalu desnog plućnog krila, ali nije otišao na Infektivnu kliniku i pored preporuke da ide - izjavio je Čović.

Potom je nastavio.

- Dobio je kompletnu terapiju u Belmediku. Kontrola 13. jula pokazala je na levom plućnom krilu početak upale. On je 20. jula u Belmedik došao sa negativnim PCR testom i rečeno mu je da dođe 29. jula na kontrolu. Ponovo nije bila dobra krvna slika. Ključni datum je 5. avgust, kada je u Belmediku konstatovano da je upala pluća primirena i da je završio dobrim delom sa koronom, te da se počela stvarati neka vrsta trajnog imuniteta. Nije dobio nalaz i preporuku lekara da može trenirati, već da može šetati po kući i napolju. On je rekao da je 31. jula trenirao, potom 1. i 4. avgusta i rekao je da strašno brzo oseća umor. Posle svega se dogodio taj 7. avgust i ne vidim razlog zašto bi se bilo šta mistifikovalo - rekao je Čović.

Naglasio je da nije istina da mu je Zvezda dugovala pet plata, te da je bio vrbovan nekoliko mjeseci ranije da pređe u tabor drugog kluba.

- Odžo je vrbovan u februaru, u maju i sad ovo pred kraj. Neću da se spuštam u blato i ne želim da učestvujem u rijaliti varijantama. Neka ljudi procene ko se ponaša nekrofilski. Niko nije želeo da se ovo dogodi, ali neko pokušava da pravi svoj rejting napadajući bez razloga. Tužilaštvo je pokrenulo postupak i mi ćemo da sarađujemo - kazao je Čović.

Prema riječima prvog čovjeka "crveno-bijelih", prošlog novembra imao je ponude Asvela i Monaka, te mu je bilo prepušteno da sam donese odluku.

- On je u sezoni 2019-20. imao platu 250.000 dolara. Na osnovu priča da mu se duguje, to nije moguće jer je rok Evrolige 15. avgust. Kao i svima drugima, biće izmirena dugovanja u tom roku. Ponudili smo mu za naredne dve sezone 350.000 plus 450.000 evra. Tada se pojavio jedan od naših velikih rivala, pošto se dopadao njihovom bivšem treneru, pričalo se da mu nudi duplo. Nismo postigli dogovor, još dva puta smo razgovarali. Kasnije se nismo ni angažovali ni interesovali - dodao je Čović.

Pripreme i turniri

Svi košarkaši Crvene zvezde negativni su na virus korona i otputovali su na Kopaonik, gdje će se pripremati idućih 17 dana. Opremu su zadužili plejmejkeri: Lengston Hol, Kori Volden, Aleksa Uskoković, bekovi: Džordan Lojd, Aleksa Radanov, Branko Lazić, krila: Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Simonović, krilni centri: Boriša Simanić, Duop Rit, Marko Jagodić-Kuridža, centri: Lendri Noko i Ognjen Kuzmić. Zvezda će učestvovati na Glorija kupu (8-13. septembar) sa Fenerbahčeom, Efesom, Himkijem, Galatasarajem, Tofašom, Karšijakom i Turk Telekomom. Nakon toga slijedi Gomeljski kup od 16. do 19. septembra u Moskvi, gdje će nastupiti Panatinaikos, Lokomotiv Kubanj i moskovski CSKA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana