"Navijačko odrastanje u Hrvatskoj u mržnji prema Srbima: Djecu uče ustaškim simbolima"

G.S.
"Navijačko odrastanje u Hrvatskoj u mržnji prema Srbima: Djecu uče ustaškim simbolima"

Često sa stadiona u Hrvatskoj možemo da čujemo poruke uvreda i mržnje prema srpskom narodu.

Italijanski portal "Linkiesta" bavio se problemima sa kojima se suočavaju djeca u Hrvatskoj u odrastanju, odnosno kako ih uče da se priklone "desnici".

Tekst počinje riječima da državne "ultras" grupe okupljaju mnogo tinejdžera i mladih koji se ne plaše mogućih pravnih posljedica svojih postupaka, s obzirom na to da se procesuirano samo nekoliko njih zbog širenja fašističkih simbola i poruka mržnje.

Posljednja provokacija hrvatske "desnice" dogodila se prošlog mjeseca kada se grupa mladića iz navijačke grupe Dinama "Bed blu bojsa" okupila u centru Zagreba i istakla transparent "Je*aćemo srpske žene i djecu", pjevajući "Ubij Srbina".

Tada su, kako navodi mediji sa Apenina, istaknuti simboli ustaškog pokreta i zastava paravojnih formacija iz rata 90-ih.

"Hrvatske "ultras" grupe, velika većina, okupljaju mnogo tinejdžera i mladih koji su inkubatori desničarskoj i neonacističkog ekstremizma. Nisu svi ekstremisti, ali se promoviše anti-srpska retorika sa parolama poput 'Ubij Srbija'. Taj ekstremizam izvira sa tribina na ulice, kanališući frustracije", navodi se u tekstu.

Ispade su imali navijači reprezentacije Hrvatske, možda je najčuvenija bila 2013. godine poslije utakmice Hrvatske i Islanda u baražu za Mundijal u Brazilu.

Tada je Josip Šimunić uzeo mikrofon i zajedno sa publikom skandirao "Za dom spremni".

"U Hrvatskoj su djeci usađen krajnji 'desni svijet' od malih nogu. Tako je reprezentacija Hrvatske, pred meč protiv Srbije, imala poklič 'Za dom spremni' na turniru za dječake od 10 do 13 goidna. Iako su se dječaci iz Hrvatske i Srbije družili poslije utakmice, ideja o korišćenju fašističkih pjesama je uznemirujuća", dodaju Italijani.

Ističe se i da se uredno putem interneta promovišu ustaški simboli, majice sa natpisima "U", "Za dom spremni"....

Konstatuje se da mladi ljudi ovaj problem ne shvataju ozbiljno jer misle da su takvi simboli apolitični i zabavni, a uz to se privlači masa kontroverznim pjesmama Marka Perkovića Tompsona.

Posebno što ni škola ne pomaže suzbijanju ove pojave, a nastavni programi, kako se naglašava, zamagljuju zločine koje su ustaše počinile.

Ipak, sve kreće sa fudbalskih stadiona Dinama, Hajduka iz Splita i ostalih klubova..., prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana