Na pomolu proširenje regionalnog takmičenja: Druga ABA liga sa 16 klubova

G.S.
Na pomolu proširenje regionalnog takmičenja: Druga ABA liga sa 16 klubova

BANjALUKA - Peta sezona Druge ABA lige trebalo bi da broji 16 klubova što je za dva više u odnosu na prošlu kada se 14 ekipa borilo za titulu, a Studentski centar podigao pehar.

Konačan broj učesnika kao i njihova imena još nisu poznati mada vlada veliko interesovanje ekipa za nastup u drugom razredu regionalnog takmičenja. Planirano je da ekipe koje su prošle sezone zauzele pozicije od drugog do devetog mjesta na kraju ligaškog dijela takmičenja automatski dobiju pozivnicu dok će ostalih šest mjesta biti popunjeno ekipama koje su plasman obezbijedile u prvenstvima svojih država, a biće podijeljene tri specijalne pozivnice koje navodno koštaju 50.000 evra. Interesovanje za njih već su iskazali Vršac i Kavadarci kao i nekolicina drugih ekipa koje bi željele da se okušaju u regionalnom takmičenju na prostoru nekadašnje SFRJ.

Ukoliko druga ABa liga bude brojala 16 ekipa BiH bi trebalo ponovo da ima tri predstavnika, a to su Borac, Spars i Široki. Za sada je izvjesno da će Banjalučani i Sarajlije biti članovi takmičenja u novoj sezoni čak i ako ono bude brojalo 14 ekipa dok je jedino status Širokobriježana pod malim znakom pitanja jer lige nije definitivno proširena za dva tima iako postoje indicije da će biti upravo tako.

S obzirom na pozitivna iskustva iz prošle sezone kada su utakmice odigrane u balonima isti princip trebalo bi da bude primijenjen i naredne jeseni. Bila bi igrana tri balon turnira po pet kola nakon čega bi uslijedilo četvrtfinale, polufinale i finale, a u ovoj fazi bile bi igrane dvije utakmice baš kao što je to bio slučaj prošle sezone. Tako bi klubovi imali mnogo više vremena za nastupe u domaćim šampionatima i ne bi gubili mnogo vremena na putovanjima. Ujedno, treba očekivati da sve utakmice ponovo budu u direktnom televizijskom prenosu što je dodatno doprinijelo popularizaciji Druge ABA lige.

Ipak, sve ovo tek treba da bude potvrđeno na skupštini ABA lige koja rukovodi i Drugom ligom.

Bogdanović među idealnima

ABA liga izabrala je idealnu petorku takmičenja u čast 20 godina postojanja takmičenja. U njoj su se našla dvojica bivših igrača Partizana Bogdan Bogdanović i Jan Veseli, te nekadašnji bek Crvene zvezde Markus Vilijams. Pored njih petorku čine još Kit Lengford i Krunoslav Simon. Vilijams je osim Zvezde igrao i za Budućnost u ABA ligi, Lengford je nosio dres Makabija iz Tel Aviva u šampionskoj sezoni 2011-12, dok je Simon deset godina nastupao za Zagreb.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana