Milorad Mažić karijeru nastavlja na Kipru: Odsvirao kraj pa sjeo u fotelju

G.S.
Milorad Mažić karijeru nastavlja na Kipru: Odsvirao kraj pa sjeo u fotelju

BEOGRAD - Najbolji srpski fudbalski sudija svih vremena Milorad Mažić završio je profesionalnu karijeru.

Mažić je odsvirao kraj i u 47. godini povlači se sa zelenog terena te seli u kancelariju, ali ne u Srbiji. Naime, sudija kojeg poštuje cijeli svijet biće zadužen za organizaciju i kadriranje unutar kiparskog saveza, gdje ga očekuje vodeće mjesto unutar tamošnje sudijske organizacije. Pomalo neočekivano sa Fudbalskim savezom Kipra potpisao je dvogodišnji ugovor sa mogućnošću produžetka na još jednu sezonu.

Mažić je napustio srpski fudbal februara prošle godine kada je otišao u Kinu da dijelu pravdu na terenima najmnogoljudnije zemlje svijeta, a odmah je bio proglašen za najboljeg arbitra godine čime je postao prvi stranac kome je pripalo to priznanje.

Član FIFA organizacije postao je 2009. da bi tri godine kasnije dospio u elitnu grupu. Vrlo brzo je napredovao i sticao povjerenje čelnika UEFA i FIFA da bi debitantski nastup na međunarodnoj sceni imao u martu 2009. u kvalifikacijama za U17 prvenstvo Evrope, a potom i na samom šampionatu u meču Njemačke i Italije. Kada su u pitanju klupska takmičenja, prvi izleta na međunarodnoj sceni imao je u kvalifikacijama za Ligu Evrope 7. septembra 2009. na susretu Lanelija i Madervela.

Prvo pojavljivanje na meču Lige šapiona desilo se 19. septembra 2012. i to na “Nou Kampmu” tokom meča Barselona i moskovskog Spartaka. Poslije dijeljenja pravde u kvalifikacijama za Mundijal 2014. u Brazilu je sudio mečeve Njemačke i Portugalije te Argentine i Irana. Bio je učesnik Evropskog prvenstva 2016. da bi iduće sudio finale Kupa konfederacija između Njemačke i Čilea. Na Mundijalu u Rusiji 2018. bio je viđen kao sudija u finalu, ali je “skinut” zbog nastupa Hrvatske i komšijskih odnosa. Ipak, odusdio je tri meča Južna Koreja - Meksiko, Senegal - Kolumbija i Brazil - Belgija. Pravdu je dijelio u Superkupu Evrope 2017. između Real Madrida i Sevilje dok je kruna karijere bilo finale Lige šampiona 26. maja 2018. između Liverpula i Real Madrida u Kijevu zajedno sa pomoćnicima Milovanom Ristićem i Daliborom Đurđevićem.

Rekorder derbija

Arbitar iz Vrbasa rekorder je po broju suđenja na “vječitim derbijima” između Crvene zvezde i Partizana gdje je 14 puta dijelio pravdu, a prvi put to se desilo 2008. godine. Po dogovoru sudio je na pojedinom mečevima prvenstva Rumunije i Egipta dok je uz Španca Karlosa Velaska Karbalja jedini nebritanac koji je sudio meč Mančester junajteda i Liverpula, a to se desilo februara 2016. u Ligi Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana