Milan Simeunović, nekadašnji golman Crvene zvezde: Imenjak malo podsjetio na mene

Darko Pašagić
Milan Simeunović, nekadašnji golman Crvene zvezde: Imenjak malo podsjetio na mene

Malme - Nekadašnji golman Crvene zvezde Milan Simeunović, koji je uživo posmatrao susret na “Parken stadionu” u Kopenhagenu, prezadovoljan je plasmanom Beograđana u plej-of Lige šampiona i smatra da je junak susreta golman “crveno-bijelih” Milan Borjan.

Odbrane momka iz Knina one navijače “crveno-bijelih” koji malo duže prate utakmice kluba sa “Marakane” podsjetile su na čuveno finale Kupa Jugoslavije 1993. godine, kada je Simeunović donio pehar svom timu. Pred početak te sezone stigao je iz banjalučkog Borca i uglavnom bio rezerva Zvonku Milojeviću, da bi postao junak finala. Tadašnji trener Milan Bard Živadinović uveo ga je u igru dva minuta prije kraja utakmice, a u trećoj seriji zaustavio je šut Predraga Mijatovića, da bi potom u petoj seriji bio precizan sa bijele tačke, iako je taj penal trebalo da izvede Dejan Rambo Petković.

- U finalu Kupa Jugoslavije trener Živadinović ubacio me pred sam kraj susreta. Moji saigrači bili su neodlučni i pristao sam da budem izvođač. Prvo sam odbranio udarac Mijatovića, a potom u odlučujućoj seriji savladao Gorana Pandurevića i Zvezdi doneo pehar - rekao je Simeunović.

Popularnog “đavola” navijači Borca pamte kao junaka iz Fođe, kada je osvojen Mitropa kup, jer je u polufinalu protiv domaćina odbranio dva, a u finalu protiv Vašutaša jedan penal. Sada je iznio niz pohvala na račun momka koji ga je podsjetio na njega svojim bravurama.

- Moj imenjak bio je veličanstven i bez premca je junak susreta. Pojedini golmani u celoj karijeri ne uspeju da odbrane tri penala, a njemu je to pošlo za rukom u desetak minuta. Utakmica kao utakmica, biće brzo zaboravljena, jer je kvalitet igre bio loš, ali dobar rezultat i uzbuđenje prilikom izvođenja penala će se dugo pamtiti. Sve me to malo podsetilo na sada već daleku 1993. i to finale, ali tada serija nije trajala ni približno ovoliko i bio je samo jedan odbranjen penal - naglasio je Simeunović.

Kao razlog za veliki broj neiskorišćenih penala, čak devet od 22, smatra slabu psihu fudbalera, a ne razrovan teren na mjestu gdje je trebalo da bude bijela tačka.

- Svima koji su izvodili penale već posle promašaja Marka Marina trebalo je da bude jasno da moraju biti oprezni zbog lošeg terena. Morali su više pažnje da posvete stajnoj nozi, jer da je bilo tako, sigurno bi bilo manje promašaja. Kako se izvode penali, pokazao je prije svih Brazilac Žander, čiji šut ne bi odbranila ni tri golmana, ali i Radovan Pankov, koji je bio dva puta precizan - nastavio je Simeunović.

Tokom karijere često je izvodio penale, a promašio je samo jedan, te je naglasio da je mnogo lakše sadašnjim golmanima.

- Bilo je to na prvenstvenom meču Sloboda - Borac u Tuzli, ali smo, na sreću, taj meč na kraju dobili. Nisam se uopšte nikada dvoumio prilikom izvođenja penala i kada je trebalo, uvek sam bio tu. Postoje jednostavno golmani kojima leže penali i verujem da sam jedan od njih. U moje vreme sjajno je jedanaesterce branio još jedan čuvar mreže Borca, Anton Tončo Jakovljević. Smatram da smo bili malo hendikepirani u odnosu na današnje golmane, jer uz pomoć moderne tehnologije oni znaju praktično sve o svakom igraču, pa i to kako izvode penale. Tada smo morali samo da se oslanjamo na sopstveni instinkt - rekao je Simeunović.

Korak do LŠ

Simeunović smatra da Beograđani imaju solidne šanse da se drugu godinu zaredom domognu Lige šampiona.

- Očekujem da se do mečeva sa Jang Bojsom oporave povređeni El Fardu Ben i Milan Pavkov, a nadam se da ni silni kartoni koji su dodeljeni zvezdašima u Kopenhagenu neće ostaviti traga, tako da će Vladan Milojević na raspolaganju imati sve igrače. Zvezdina prednost mogla da bi bude nedovoljna uigranost Švajcaraca, koji su praktično na početku sezone, dok su “crveno-beli” odigrali već devet zvaničnih utakmica - rekao je Simeunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana