Marko Luković o nastupima za košarkašku reprezentaciju Srbije: Odradili smo svoj dio, sad je red na najbolje

Milan Zubović
Marko Luković o nastupima za košarkašku reprezentaciju Srbije: Odradili smo svoj dio, sad je red na najbolje

TBILISI - Treći kvalifikacioni prozor za odlazak na Evropsko prvenstvo Marku Lukoviću ostaće u posebnom pamćenju jer je dobio priliku da prvi put obuče dres Srbije.

Povjerenje selektora Igora Kokoškova opravdao je dobrom igrom protiv Švajcarske, kada je upisao deset poena, bio jedan od junaka preokreta i pobjede “orlova”, a nastup na EP su vizirali trijumfom protiv Gruzije dva dana ranije. Iako je tokom karijere promijenio dosta klubova i osvojio mnoštvo trofeja, nastup za nacionalni tim doživio je kao nešto posebno.

- Mnogo mi je drago što sam konačno dobio priliku da zaigram za svoju zemlju i veoma sam ponosan na to. Ostvarili smo cilj, dobili smo obe utakmice i prošli na EP. Nije bilo lako, iako to rezultati ne pokazuju. Protiv Švajcarske smo dugo bili u rezultatskom minusu, ali smo skupili snagu i pokazali da smo veća sila od njih i da ne bi bilo u redu da nas dva puta poraze, pogotovo ako se zna koju ulogu zauzimamo u svetskoj košarci - izjavio je Luković za “Glas Srpske”.

Svjestan je da će se teško izboriti za mjesto među 12 najboljih kada selektor bude mogao računati na igrače iz Evrolige i NBA.

- Realno gledajući, teško će jedan ili dva košarkaša iz ove ekipe biti na spisku najboljih, ali naše je da damo sve od sebe i zaslužimo taj poziv. Svi momci su pokazali da kod njih nema nimalo sujete, svi smo se odazvali i niko nije razmišljao da odustane, već kako da odigra najbolje moguće za svoju državu. Svaki igrač je dao sve od sebe, pa su dve pobede rezultat timskog rada. Mi smo odradili svoj deo posla i sada je red na onim boljim od nas da odrade svoj deo - naglasio je Luković.

Tokom nekoliko dana imao je priliku da sarađuje sa selektorom Igorom Kokoškovim, za kojeg, baš kao i svi saigrače, kaže da je milina s njim raditi.

- Takav profesionalac se retko sreće. I pored obaveza u klubu, bio je sa nama skoro sve vreme u Beogradu i Tbilisiju, a samo je otišao na dan utakmice Fenerbahčea i odmah se vratio, što je za svaku pohvalu jer bi se na takav korak malo koji trener odlučio. Na svakom koraku vidi se njegova posvećenost svakom detalju i bilo je veliko zadovoljstvo raditi s njim - istakao je Luković.

Bratov broj na leđima

Marko potiče iz sportske porodice. Otac Ljubisav bio je košarkaš, baš kao stariji brat Uroš, te mlađa sestra Branka.

- Svi su pratili utakmice koje bi i inače gledali, a sada je to bila posebna prilika. Uroš je presrećan zbog mog nastupa za reprezentaciju, pa sam zbog toga uzeo dres sa brojem 55, koji on nosi u klubu. Bratskog peckanja nije bilo i to radimo samo kad igramo jedan protiv drugoga - rekao je Luković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana